Hlavní obsah

Francouzský starosta zakázal, aby na území jeho obce padal sníh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kuriózní vyhlášku vydal tento týden starosta severofrancouzského Raillencourt-Sainte-Olle. Na celém území své obce zakázal padání sněhu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Od dnešního dne je na území Raillencourt-Sainte-Olle zakázáno sněžení,“ praví se v prvním odstavci vyhlášky, již starosta Bernard de Narda podle deníku La Voix du Nord zveřejnil v úterý.

Připojil obligátní formulaci, že nařízení bude „podle odstavce 2 vyvěšeno na obvyklých místech“.

Jako odůvodnění starosta uvedl období extrémního chladu mezi 17. a 21. lednem, kdy obec stihlo sněžení a mrznoucí déšť.

Čelný představitel obce samozřejmě nechce „poroučet větru a dešti“, jen svérázným způsobem reagoval na záplavu připomínek občanů. Ti si stěžovali na neodklizený sníh a neošetřené silnice a chodníky.

A protože obec podle starosty nemá dostatek materiálních ani lidských zdrojů, ani peníze, aby investovala do účinného zařízení na odklizení sněhu, tak se prostě „zakazuje sněžení“.

„Trochu humoru neuškodí,“ dodal s tím, že chce takto „umlčet netolerantní lidi a postavit se jim“.

„Příště zakážeme sršně“

Bernard de Narda i jeho zástupce byli v minulých dnech vystaveni bouři kritiky. „Naše telefony byly rozžhavené, tolik hovorů jsme přijali,“ hřímal dále starosta. „A proč to všechno? Kvůli čtyřem centimetrům sněhu,“ dodal.

V rozhovoru s novinářem citovaného deníku starosta nicméně s úsměvem na tváři také řekl, že už nyní uvažuje o dalších podobných vyhláškách. „Příště zakážeme třeba králíky nebo sršně. Uvidíme,“ dodal.

Máme právo na klid. Starosta francouzské obce zakázal štěkání psů

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám