Hlavní obsah

Naše první letošní mláďata. Brněnská zoo ukázala záběry malých vlků hřivnatých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prvními mláďaty letošního roku v brněnské zoo jsou tři malí vlci hřivnatí. Na svět přišli na konci ledna a podle chovatelů se jim zatím daří velmi dobře. Poslední štěňata těchto nejvyšších psovitých šelem byla v Zoo Brno k vidění před osmi lety.

Trojice vlků hřivnatých, kteří jsou v brněnské zoo prvními letošními mláďatyVideo: ZOO Brno Zuzana Švejdová

 
Článek

„Stále ještě není úplně vyhráno. Samice je velmi mladá a je to její první porod, kdy se odchov mladých často nemusí podařit. Takže jsme obezřetní. Jsou to velmi plachá zvířata, proto je pro ně nesmírně důležitý klid. Při péči o mláďata to pak platí dvojnásob,“ uvedla kurátorka chovu savců v Zoo Brno Oldřiška Kučerová

Fena podle ní ale zatím vše zvládá skvěle a odchov probíhá naprosto přirozeně a bez zásahů chovatelů.

„Právě proto, že samici necháváme prostor pro přirozený odchov a na mladé vůbec nesaháme, může se stát, že o mláďata kvůli řadě nepředvídaných faktorů můžeme přijít. Tak už to v přírodě běžně chodí, pro zvíře je to součást životního cyklu, ale my doufáme, že u nás vše dopadne dobře,“ doplnila Kučerová.

Projekt moderního šimpanzího pavilonu za sto milionů v brněnské zoo po šesti letech končí, dostanou jej paviáni

Domácí
Foto: ZOO Brno Matyáš Slavík, Novinky

Vlk hřivnatý

„Mláďata dobře prospívají a podle vizuálních kontrol chovatelů přibírají na váze. Ještě neznáme pohlaví malých vlků, to zjistíme až při první veterinární prohlídce, která proběhne v druhé polovině března,“ uvedl mluvčí zahrady Michal Vaňáč.

„Pro návštěvníky by mohlo být zajímavé, že už pomalu začíná období, kdy samice přenáší mláďata z jedné boudy do druhé. Pokud tedy někdo u expozice vlků hřivnatých v horní části zoo nějakou dobu vydrží a bude mít štěstí, možná uvidí fenu se štěnětem v tlamě. Je to běžná forma přesunu mladých a nic jim při tom nehrozí. Zároveň prosíme návštěvníky o ohleduplnost, aby se u výběhu chovali tiše a respektovali klid, který je potřeba k úspěšnému odchovu. Moc děkujeme,“ doplnila Kučerová.

Vlka ohrožují pověry i civilizace

Zoo Brno chová vlky hřivnaté od roku 2000. Jde o největší psovité šelmy Jižní Ameriky a nejvyšší psovitou šelmu vůbec.

Dlouhé nohy umožňují tomuto vlkovi lepší orientaci v oblastech zarostlých vysokou trávou. Kromě lovu menších obratlovců se rád živí také plody. V přírodě je ohrožen zejména ztrátou životního prostředí, které se mění na pastviny a pole. Vlky ohrožuje také automobilová doprava a domácí psi, kteří je mohou lovit a přenášet na ně infekční nemoci.

Vlci hřivnatí jsou také stále nelegálně loveni. Podle některých obyvatel Jižní Ameriky mají části jejich těla jako oči, kůže či ocas léčebné účinky, a nosí se tedy jako talisman.

Lvice v Ostravě je moc dominantní. Lev si proto vymění místo se zkušenějším samcem z Polska

Koktejl

Reklama

Související témata:
Pes (vlk) hřivnatý

Výběr článků

Načítám