Hlavní obsah

V Plzni se narodilo mládě šimpanze, rodiče patří do extrémně ohroženého poddruhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Sedmatřicetileté samici šimpanze Márii se narodilo v plzeňské zoologické zahradě její první mládě. Otcem je stejně starý Siri, oba rodiče patří do extrémně ohroženého poddruhu šimpanz čego. Opičí miminko je sameček a na svět přišlo 28. prosince, zoo ale radostnou událost oznámila až nyní.

Novorozené mládě šimpanze v plzeňské zooVideo: Kateřina Misíková , Novinky

 
Článek

„Váží jeden a půl kila,“ řekl Novinkám mluvčí zahrady Martin Vobruba. „Vnitřní expozice pavilonu bude po nezbytně nutnou dobu nepřístupná pro návštěvníky, ale možná už příští týden ji bude možné otevřít,“ upozornil Vobruba.

Foto: Zoo Plzeň Kateřina Misíková

Plzeňské novorozené mládě šimpanze

V Plzni chovají šimpanze s přestávkami od roku 1964, loni se primáti dočkali zmodernizovaného venkovního výběhu. Současnou skupinu tvoří zmíněný samec Siri, čtyři dospělé samice, malá Caila, která přišla na svět v první den roku 2020, a novorozené mládě.

„Kritický pro něj bude první rok života. Nyní se mu daří dobře, Mária jej kojí a snaží se o něj pečovat,“ dodal Vobruba.

Foto: Zoo Plzeň Kateřina Misíková

Mária se svým potomkem

V ostravské zoo se narodilo mládě kriticky ohrožených šimpanzů

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám