Hlavní obsah

Odchov mláďat supa se v zoo Ostrava podařil. I přes neshody mezi jejich rodiči

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Teprve podruhé v padesátileté historii chovu se podařilo ostravské zoologické zahradě odchovat mláďata supa mrchožravého, nejohroženějšího evropského supa. Obě mláďata jsou samičky, zoo zatím neví, zda budou vypuštěny do volné přírody, nebo zůstanou v zajetí.

Foto: Sylva Firlová

Mláďata supa mrchožravého

Článek

Zoologická zahrada a botanický park Ostrava chová nejmenší supy Evropy od roku 1972. Historicky první mládě se zoo podařilo odchovat před dvěma lety, mladý sup byl následně vypuštěn do volné přírody v Bulharsku. Krátce poté ale zahynul.

Podruhé zahnízdil pár supů loni. „Začátkem března jsme nabídli ptákům materiál na stavbu a výstelku hnízda: větve, mech a krátce nastříhanou ovčí vlnu a zavedli jsme v okolí hnízdiště klidový režim. V následujícím období jsme však nepozorovali výraznou hnízdní aktivitu, proto jsme klidový režim ukončili,“ popsala chovatelka Lenka Pastyrniaková.

Napětí mezi partnery

Přiznala, že chovatelé byli překvapeni, když supí samice snesla vejce v létě, první 5. července a druhé o šest dní později. Hnízdění ale nebylo bezproblémové, chovatelé museli supům pomáhat.

„Už v průběhu inkubace vajec jsme zaznamenali mezi partnery napětí a občasné neshody. První mládě se v pořádku vyklubalo 13. srpna. Rodiče je vzorně krmili a zahřívali. Jako potravu jsme jim podávali dvakrát denně především potkany, králíky, myši a morčata, podle preferencí rodičovského páru,“ nastínila chovatelka supů.

Sup ze zlínské zoo po vypuštění v přírodě zahynul při prvním letu

Domácí

Druhé supí mládě se začalo líhnout 22. srpna. Z naklubaného vejce museli chovatelé mláděti pomoci.

Potíže mladšího sourozence

Když o dva dny později kontrolovali hnízdo, našli mládě na hnízdě stranou, studené, ale s plným volátkem. „Proto jsme ho odebrali do inkubátoru, aby neprochladlo. Zůstalo v něm několik dní, aby zesílilo. Krmili jsme ho několikrát denně natrávenými myšími holátky a o několik dní později vrátili na hnízdo,“ vysvětlila Pastyrniaková s tím, že to vypadalo tak, že rodiče mladšího potomka přijali zpět a začali jej krmit.

Jenže další den bylo mládě sice nakrmené, ale opět na kraji hnízda a studené. Mladý sup tak musel opět do inkubátoru. V zařízení přečkalo mládě týden, pak jej chovatelé pokládali opět do hnízda. Ale jen přes den, až do poloviny září bylo na noc vždy v inkubátoru, aby na hnízdě neprochladlo.

„Začátkem října dostala mláďata mikročip kvůli identifikaci a chovatelé jim odebrali krev, aby zjistili jejich pohlaví. Z analýzy DNA bylo zjištěno, že obě mláďata jsou samice,“ řekl zoolog Petr Vrána.

Populace ohroženého supa mrchožravého ve volné přírodě se odhaduje na maximálně 36 tisíc dospělých jedinců.

Supi ze zlínské a ostravské zoo míří do volné přírody

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám