Článek
„Mluvil jsem s Coca-Colou o používání PRAVÉHO třtinového cukru v kole ve Spojených státech a oni s tím souhlasili. Chtěl bych poděkovat všem, kteří v Coca-Cole rozhodují. Bude to od nich velmi dobrý tah – uvidíte. Je to prostě lepší!“ napsal americký prezident na své sociální síti Truth Social. Příspěvek následně sdílel i oficiální účet Bílého domu na síti X.
Potravinářská společnost na toto oznámení reagovala spíše opatrně, když ocenila Trumpovo „nadšení pro ikonickou značku Coca-Cola“, ale zároveň jeho slova o změně receptury přímo nepotvrdila. „Více podrobností o nových inovativních nabídkách v rámci naší produktové řady Coca-Cola bude brzy zveřejněno,“ vzkázala pouze mnohoznačně firma s centrálou v Atlantě v americkém státě Georgie.
"I have been speaking to @CocaCola about using REAL Cane Sugar in Coke in the United States, and they have agreed to do so. I’d like to thank all of those in authority at Coca-Cola. This will be a very good move by them — You’ll see. It’s just better!" –President Donald J. Trump pic.twitter.com/9L27oxlYUj
— The White House (@WhiteHouse) July 16, 2025
Samotný Trump je sice znám jako milovník koly, preferuje však její dietní variantu. Na svůj stůl v Oválné pracovně Bílého domu si dokonce stejně jako v prvním prezidentském období nechal nainstalovat tlačítko, kterým signalizuje, že mu mají jeho oblíbený nápoj přinést.
Zatímco Trump se zřejmě dříve k přidávání kukuřičného sirupu do koly nevyjadřoval, jeho ministr zdravotnictví Robert F. Kennedy už dříve toto sladidlo kritizoval jako „recept, který z vás udělá obézního diabetika“.
Podle čtyři roky staré zprávy federálního Střediska pro kontrolu a prevenci nemocí trpí obezitou či nadváhou 74 procent dospělých Američanů. Tamní Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) však zároveň v roce 2018 uvedl, že si „není vědom žádných důkazů“ o „rozdílu v bezpečnosti“ mezi potravinami obsahujícími kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy a potravinami s jinými sladidly, jako je cukr a med.
Problém pro americké farmáře?
Kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy, který se vyrábí z kukuřičného škrobu, je pro americké výrobce levnější než cukr, částečně kvůli vládním dotacím pro pěstitele kukuřice a clům na dovoz cukru.
„Prezident Trump podporuje americkou výrobu, americké farmáře a snižování obchodního deficitu. Nahrazení glukózovo-fruktózového sirupu třtinovým cukrem by stálo tisíce pracovních míst v potravinářském průmyslu, snížilo by příjmy zemědělců a zvýšilo dovoz cizího cukru - a to vše bez jakéhokoli nutričního přínosu,“ kritizoval podle agentury Reuters Trumpovo oznámení šéf Asociace zpracovatelů kukuřice John Bode.
Coca-Cola začala používat kukuřičný sirup s vysokým obsahem fruktózy ve své výrobě pro trh v USA v 80. letech 20. století, v některých zemích ale při výrobě ikonického nápoje používá třtinový cukr. Známá je v tomto ohledu především Coca-Cola vyráběná v Mexiku, ačkoliv firma už dříve připustila, že tam míchá v různém poměru cukr a kukuřičný sirup podle aktuálních cen komodit na trhu. Výhradně třtinový cukr je používán pro limitovanou edici „Coca-Cola Nostalgia“, která se z Mexika do USA už nyní vyváží.