Hlavní obsah

Také Kennedy měl svou Lewinskou

Novinky, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

USA

Bill Clinton nebyl prvním prezidentem, který měl v Bílém domě aféru s praktikantkou. Také John F. Kennedy totiž udržoval podle svého životopisce Roberta Dalleka intimní vztah se stážistkou. Vyplývá to z informací o Dallekově knize An Unfinished Life (Nedokončený život), zveřejněných ve včerejším vydání listu USA Today.

Článek

"Vysoká, štíhlá, krásná studentka vysoké školy, která během dvou letních prázdnin pracovala v tiskovém oddělení" - tak si na ni vzpomíná někdejší Kennedyho spolupracovnice Barbara Gamarekianová, která si zapisovala své zážitky z Bílého domu a již Dallek vyzpovídal.

Je to její vůbec první svědectví o bouřlivém milostném životě nejmladšího prezidenta v dějinách USA, protože více než čtyřicet let Gamarekianová mlčela a její zápisky - včetně sedmnácti pikantních stránek o poměru se stážistkou - ležely nedotčeny v Kennedyho knihovně.

Kennedy se s dívkou, o níž Gamarekianová ví pouze její křestní jméno, intimně stýkal nejen přímo v Bílém domě, ale také na častých služebních cestách mimo Washington. Gamarekianová, jež později působila v listě The New York Times, se netají tím, že prezidentova milenka neměla pro stáž sebemenší profesní předpoklady: "Nedokázala ani odpovědět na dopis."

Nejnovější odhalení ovšem sotva co změní na Kennedyho už známém profilu: všichni dosavadní životopisci ho vylíčili jako výjimečně promiskuitního, který svedl i svou švagrovou, tiskovou tajemnici své ženy Jacqueline, údajnou německou špiónku, sekretářky, hollywoodské hvězdy i hvězdičky.

Na rozdíl od Clintona, jehož aféře s Monikou Lewinskou se dostalo mimořádné pozornosti médií i Kongresu v roce 1998, počátkem 60. let platil prezidentův soukromý život za tabu.

Na otázku, zda četné nevěry neodváděly Kennedyho od jeho poslání v úřadě, odpověděl Dallek, profesor Bostonské univerzity: "Myslím, že ani jeho posedlost ženami, ani jeho špatný zdravotní stav - obojí pečlivě skrývané před veřejností - mu nijak nepřekážely pracovat v úřadě s nevšedním nasazením."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám