Hlavní obsah

Svišť Phil předpověděl Americe dalších šest týdnů zimy. Většinou se netrefí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již od roku 1886 se v malebném městečku Punxsutawney v americkém státě Pensylvánie dodržuje tradice, ve které hraje hlavní roli zřejmě nejznámější svišť na světě jménem Phil. Vždy na Hromnice Phil předvídá, zda se už blíží jaro. Záleží na tom, zda „zahlédne svůj stín“.

Svišť Phil předpověděl dalších šest týdnů zimyVideo: Reuters

 
Článek

Členové „kruhu věrných“ za rozbřesku vylákali sviště Phila z jeho pařezového příbytku, aby předpověděl, jestli zima potrvá dalších šest týdnů, nebo brzy přijde jaro. Phil předpověděl, že zima potrvá dalších šest týdnů. Podobnou předpověď měl i minulé tři roky. Úspěšnost má ale dlouhodobě malou, méně než 40 procent.

Nad mořem zvednutých mobilních telefonů položil viceprezident „kruhu věrných“ na Philův pařez rudou deku a dva svitky. Prezident kruhu oděný v černém cylindru předvedl Phila davu a „svišťsky“ s ním krátce rozmlouval. A zvíře mu podle tradice „řeklo“, který ze svitků má vybrat a přečíst.

„Vidím, že ráno přivedlo dobrý lid. Vidím jejich odvahu a ducha, cítím jejich nadšení… Vidím lidi s šedí ve vlasech, vidím malé a vyhublé děti… Vidím, že každý zná své místo. Ze všeho nejjasněji ale vidím stín na svém prahu,“ promluvil Phil skrze svitek.

Dlouhá tradice

Svišť Phil určuje počasí v Pensylvánii už od konce devatenáctého století, jeho úspěšnost však není nijak závratná, dlouhodobě se pohybuje pod 40 procenty, v posledních 30 letech však vzrostla na téměř poloviční úspěšnost.

Ve skutečnosti je Philova predikce předem stanovena skupinou, která má sviště na starosti, na malém kopci Gobbler’s Knob u Punxsutawney. Místo se nachází asi 65 mil (105 kilometrů) severovýchodně od Pittsburghu.

O víkendu dorazí ochlazení

Počasí

Ceremoniál celosvětově proslavila komedie Na Hromnice o den více (Groundhog Day) z roku 1993 s Billem Murrayem a Andie MacDowellovou v hlavních rolích.

Tuhou zimu předpověděl svišť potřetí v řadě, o rok dříve dal lidem naději na příchod brzkého jara.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám