Hlavní obsah

Studenti našli statisíce v gauči. Ani chvíli neváhali, jak s nimi naloží

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nějaký ten zapadlý drobák najde v gauči čas od času snad každý, na zbohatnutí to ale není. Výjimka se ale najde. Je jí trojice studentů z New Yorku, která si do bytu pořídila použitý gauč a našla v něm 41 tisíc dolarů (820 tisíc Kč). Mohli si pohodlně přilepšit ke svému životu, místo toho se ale bez váhání rozhodli, že najdou jejich právoplatného majitele. A uspěli.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Omšelý gauč si mladí Američané pořídili někdy v únoru z nedaleké pobočky Armády spásy. Stál jen 20 dolarů a skvěle se jim hodil do jejich bytu. Někdy v dubnu se dívali na film, když v tom ucítili, jak je něco tlačí v bočních opěrkách.

Začali pátrat a našli obálku s dvacetidolarovými bankovkami. Celkem se jednalo o 700 dolarů. Ve spolubydlících to vyvolalo nadšení, to ale ještě nevěděli, že na ně čeká mnohem víc. Pro jistotu totiž prošmejdili celý gauč a našli několik dalších obálek s 40 tisíci dolarů. Tento týden se jejich příběh dostal do médií a studenti přiznali, že jsou z toho stále v šoku.

Nezasloužili si je

„Naši sousedé si mysleli, že jsme vyhráli v loterii, protože jsme tak křičeli,“ řekla pro stanici CBS New York Cally Guastiová. „Docela jsme z toho šíleli,“ dodal její spolubydlící Reese Werkhoven.

„Neustále jsme počítali víc a víc peněz a rozvášnilo nás to. Reese například přemýšlel, jak koupí mámě auto a loď,“ dodala poslední z trojice Lara Russová.

Nadšení se však rychle změnilo ve vystřízlivění, když na jedné z obálek našli ženské jméno. Po krátké poradě padlo rozhodnutí vyhledat původní majitelku gauče. „Ty peníze jsme si totiž nezasloužili,“ řekla Guastiová.

Dostali odměnu

Studentům se podařilo získat k jménu z obálky telefonní číslo a ženu kontaktovali. Když jí řekli, že mají její pohovku, okamžitě vyhrkla: „Můj bože, nechala jsem v ní spoustu peněz.“ Bylo tak jasné, že hotovost je opravdu její.

Při osobním setkání vyšlo najevo, že starší žena do gauče ukládala peníze po celý svůj život. Před pár měsíci musela po operaci na rehabilitaci a její potomci, kteří neměli o jejím způsobu střádání nejmenší ponětí, starou pohovku odvezli do Armády spásy.

Trojice svého činu ani v nejmenším nelituje, pokud by totiž peníze utratili, neměli by z toho žádnou radost. Jako odměnu dostali od ženy, která si přála zůstat v anonymitě, tisíc dolarů (asi 20 tisíc Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám