Hlavní obsah

Student se stal díky NFT přes noc milionářem, teď se musí vyrovnat se zájmem zlatokopek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Indonéský student, jenž nedávno přes noc zbohatl na prodeji svých fotografií, které nabídl na internetu jako digitální vlastnictví, musí čelit nezvyklému zájmu žen. Sultan Gustaf Al Ghozali si je ale údajně vědom toho, že ženy zřejmě prahnou především po jeho milionech.

Foto: Profimedia.cz

Sultan Gustaf Al Ghozali se stal přes noc milionářem.

Článek

Byla to v lednu velká událost, když Al Ghozali oznámil, že se přes noc stal milionářem. Jeho série portrétů se prodala jako NFT (Non-Fungible Tokens – podoba digitálního vlastnictví) za více než milion dolarů a 22letý student se stal zničehonic internetovou celebritou.

S tím souvisí i zvýšený zájem žen z celého světa, které se nyní snaží dostat do blízkosti mladíka.

„Je to pravda, spousta žen mi teď píše. Ale většinou ani neodepisuji, protože je mi naprosté jasné, o co jim jde,“ říká prozíravě Al Ghozali, který stále působí dojmem plachého muže.

Foto: YouTube/TS Media

Z neznámého studenta je nyní v Indonésii celebrita.

Původně se začal fotit s úmyslem vytvořit časosběrné video, které zachytí jeho vizuální proměnu během studia. Každá fotografie vyfocená přední kamerou mobilního telefonu byla pořízena na stejném místě a na každé má mladý muž podobný výraz.

Pět let se pravidelně fotil, teď student vydělal miliony díky NFT

Koktejl

V prosinci loňského roku byla sbírka jeho fotek uvedena do prodeje na platformě Opensea. Jakmile si několik jeho fotografií koupil známý kuchař, bylo vyhráno. Další stovky lidí začaly jeho snímky kupovat a získaly tak vlastnická práva k fotografiím.

Utržené peníze plánuje student informatiky investovat a časem by si rád postavil vlastní animační studio.

Popularita NFT  

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchainu – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám