Hlavní obsah

Pět let se pravidelně fotil, teď student vydělal miliony díky NFT

Jak se stát přes noc milionářem? Odpověď má jistý Sultan Gustaf Al Ghozali z Indonésie, jenž prodal tisíce svých fotografií jako NFT a utržil více než milion dolarů. Dvaadvacetiletý student počítačových věd se pravidelně fotil posledních pět let.

Foto: Profimedia.cz

Sultan Gustaf Al Ghozali

Článek

Al Ghozali se původně začal fotit s úmyslem vytvořit časosběrné video, které zachytí jeho vizuální proměnu během studia. Každá fotografie vyfocená přední kamerou mobilního telefonu byla pořízena na stejném místě a na každé má mladý muž podobný výraz.

Poté, co se dozvěděl o existenci tzv. nezaměnitelných tokenů (NFT), se však rozhodl své fotografie zpeněžit. V prosinci loňského roku byla sbírka jeho fotek uvedena do prodeje na platformě Opensea. Jakmile si několik jeho fotografií koupil známý kuchař, bylo vyhráno. Další stovky lidí začaly jeho snímky kupovat a získaly tak vlastnická práva k fotografiím.

Minulý týden se dala jedna fotografie pořídit za 0,247 ETH (zhruba 17 tisíc korun). „Nikdy jsem si nemyslel, že by ty fotografie mohl někdo koupit a že by mohly mít takovou cenu. Ze začátku jsem je nabízel za tři dolary,” uvedl student, jenž přes noc vydělal více než milion dolarů (21,5 milionu korun).

NFT představuje miliardový byznys i budoucnost on-line světa

Internet a PC

S nečekaným bohatstvím se zatím podle vlastních slov nesvěřil ani rodičům, každopádně plánuje vydělané peníze rozumně investovat v naději, že si založí vlastní animační studio. Rozhodl se také pokračovat v pořizování fotografií, které teoreticky může znovu nabídnout zájemcům o NFT.

Móda NFT

Zkratka NFT označuje anglický termín Non-Fungible Tokens, tedy nezaměnitelný token. Jde o novou podobu digitálního vlastnictví, která staví na blockchainu – digitální účetní knize. Tu mimochodem využívají také kryptoměny, například nejznámější bitcoiny.

NFT se používá k prokázání vlastnictví konkrétní věci, která existuje pouze ve virtuálním světě. Typicky může jít o umělecká díla, slavné memy, herní předměty, ale klidně také historické okamžiky, jako je odeslání první SMS zprávy. Vzhledem k tomu, že NFT vznikají jako naprosté unikáty, často lákají sběratele a investory.

Peníze utracené za NFT v loňském roce odpovídají zhruba částce přislíbené na klimatické konferenci COP26 na pomoc zemím při postupném odklonu od uhlí, anebo finančním prostředkům, které Světová banka uvolnila na nákup a nasazení vakcín proti covidu-19.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám