Hlavní obsah

Stříkouni v Brně dokážou trefit cíl i na jeden metr

Právo, Novinky, tcs, vtk
Brno

Měří dvacet až pětadvacet centimetrů a v rybí říši platí za vyhlášené ostrostřelce. Stříkouny, kteří svou kořist sestřelují proudem vody, si nově můžete prohlédnout v brněnské zoologické zahradě. Ve speciálně připraveném akváriu stříkouni pravidelně předvádějí své umění při krmení cvrčky.

BEZ KOMENTÁŘE: Stříkouni v brněnské zooVideo: Zoo Brno

 
Článek

Pro stříkouny připravila brněnská zoo v pavilónu Exotárium speciálně upravené akvárium. V expozici plave hejno dvou druhů těchto unikátních rybek – stříkouni pětitrnní (Toxotes chatareus) a lapaví (Toxotes jaculatrix). Těmi pětitrnnými se navíc může pochlubit brněnská zoo jako jediná v republice.

Na první pohled nenápadné rybky zaujmou především způsobem, jakým loví potravu. Stejně jako jiné druhy se živí hmyzem nad vodní hladinou. Čekat, až se hmyz přiblíží na dosah, ale nemusí.

Foto: Zoo Brno

Tato nenápadná ryba dokáže vyplivnutým proudem vody sestřelit hmyz na břehu.

„Jiné druhy uloví odpočívající hmyz nad hladinou skokem, zatímco stříkouni se naučili srážet potravu velmi přesně mířeným proudem vody, který vystřelují z tlamky. Dokážou velmi přesně mířit na vzdálenost více než jeden metr,” vysvětlil kurátor chovu ryb Petr Šrámek.

Nabrat do speciálně vytvarované tlamky vodu a sestřelit hmyz na takovou dálku vyžaduje hodně cviku a mladí stříkouni se tomuto umění musí postupně učit. Stříkouni v brněnské zoo toto umění už ovládají a předvádějí ho pravidelně při krmení cvrčky.

Speciální akvárium pro neobyčejné střelce

Zahrada získala deset těchto ryb od soukromého chovatele z Německa. V Zoo Brno již byli stříkouni v minulosti chováni. Bylo to ale v akváriu, které jim neumožnilo používat tuto unikátní loveckou techniku, protože bylo plně napuštěné vodou. Jejich chov byl později zrušen.

“To stávající akvárium je proto úmyslně napuštěné jen do poloviny a část nad hladinou je koncipována tak, aby umožnila stříkounům sestřelovat hmyz z rostlin a dekorací,” doplnil Šrámek.

Foto: Zoo Brno

Ryba proudem vody právě zasáhla cvrčka na břehu. Ten v další vteřině spadne do vody a stane se její kořistí.

Stříkouni ve volné přírodě obývají pobřežní oblasti od Indie až po Tichomoří. Ohromující je na nich hlavně schopnost přesně zasáhnout cíl navzdory lomu světla dopadajícího na vodní hladinu.

Během jedné desetiny vteřiny jsou pak schopni se přesně dostat na místo, kam má omráčená kořist dopadnout, a chytit ji jim pak trvá pouze 0,05 vteřiny od chvíle, kdy kořist dopadla do vody.

Reklama

Výběr článků

Načítám