Hlavní obsah

Starosta japonského městečka je slavný. Jeho jméno se čte jako Džó Baiden

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Jamato v prefektuře Kumamoto na ostrově Kjúšú má necelých patnáct tisíc obyvatel, dávnou historii, ale jinak patří k řadě podobných a ve své malebnosti zaměnitelných městeček v Japonsku. To se však změnilo s příchodem amerických voleb. Jméno starosty města Jutaka Umedy totiž lze číst také jako Džó Baiden.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zatímco celý svět žil minulý pátek sledováním volebního boje mezi Donaldem Trumpem a Joem Bidenem, starosta Jutaka Umeda se ráno probudil, aniž by měl tušení, že jeho jméno je jedním z nejvyhledávanějších v Japonsku. Překvapeného starostu o tom spravila rodina.

„Ačkoliv existují rozdíly mezi americkým prezidentským kandidátem a starostou Jamata tady uprostřed Kjúšú, naše vášeň a zaujetí jsou stejné. Oba pracujeme na tom, abychom splnili svou povinnost zajistit štěstí a duchovní bohatství našim občanům,“ uvedl překvapený starosta japonským médiím.

Celá slovní hříčka a podobnost se jménem amerického prezidenta souvisí s japonským zápisem kandži. Tento znakový systém se vyvinul z čínských znaků a formálně má dva způsoby čtení – sinojaponské a japonské. Znaky starostova příjmení tedy lze číst buď jako Umeda nebo jako Baiden. Se jménem je to ještě složitější. Japonci si totiž v případě volby jména mohou vybrat až na několik výjimek téměř jakékoliv čtení. Znak pro Džó tedy lze číst jako Jutaka.

Bohaté švestkové pole

Není to poprvé, co se Japonsko podobným způsobem zapsalo do amerických voleb. V roce 2008 podpořili obyvatelé městečka Obama stejnojmenného kandidáta na prezidenta. Díky skupině „Obama pro Obamu“ pak od pozdějšího prezidenta Baracka Obamy obdrželi děkovný dopis.

Nemáte přítelkyni? Nevadí, japonští vědci vytvořili speciální robotickou ruku

Koktejl

Zda ho dostane i Jutaka Umeda, jehož jméno lze číst také jako Džó Baiden, není jasné. Mimochodem příjmení Umeda znamená v japonštině „švestkové pole“. A jméno Jutaka je výrazem pro „hojnost“ nebo „bohatství“.

Reklama

Výběr článků

Načítám