Hlavní obsah

Starosta chtěl jít příkladem a snížil si plat, proti své vůli si ho ale musí zase zvýšit

Novinky, vps

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S absurditou jako vystřiženou ze satirického seriálu Jistě, pane ministře se setkal starosta francouzské obce Saunt-Aubin s 505 obyvateli. Snížil si plat na polovinu, aby šel příkladem v šetření, jenže mu přišla výzva, ať si ho zase zvedne, protože to odporuje novému zákonu.

Foto: Mapy.cz

Obec Saint-Aubin

Článek

Stéphane Delpeyrat si snížil po zvolení v roce 2014 plat, který slouží spíše k pokrytí nákladů spojených s výkonem funkce, z 800 na 400 eur měsíčně. Totéž učinil u svých zástupců, kteří nově brali 100 eur za měsíc.

„Z našeho celkového rozpočtu 300 tisíc eur jsme díky těmto škrtům ušetřili 10 tisíc eur, což už není jen symbolické,“ citoval ho v pondělí britský The Daily Telegraph.

Sedmačtyřicetiletý Francouz, který učí politologii na vysoké škole v Bordeaux, v tom nebyl sám, stejný postup zvolily desítky dalších starostů.

Jenže teď mu přišel dopis, že podle nového zákona, jenž vešel v platnost na začátku měsíce, nesmějí pobírat starostové obcí s méně než tisícem obyvatel plat menší než 800 eur. Vláda tak učinila v naději, že tím přitáhne více lidí do regionální politiky.

Musí předělat rozpočet

„Je to groteskní,“ uvedl Delpeyrat s tím, že stejnou výzvu obdrželo i 30 dalších starostů z departmentu Landes. „Záměr zákona není špatný, ale je to absurdní v době, kdy se po všech chce, aby si utahovali opasky. Je to zvláštní hlavně v případě starosty, který to dobrovolně nechce,“ řekl.

Pokud podle něj chce vláda lépe placené starosty, měla by jim přidat z národního rozpočtu, a ne z místního. Utěšovat se může alespoň tím, že jeho zástupců se zákon nedotýká.

„Sestavili jsme rozpočet, který počítal s úsporou 10 tisíc eur. Teď ho budeme muset předělat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám