Hlavní obsah

Špidlovi si nasadili texaské klobouky a juchali s krajany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOUSTON

Premiér Vladimír Špidla byl k nepoznání. Spolu s manželkou Viktorií si nasadili široké texaské klobouky a podupávali si při harmonice do rytmu s desítkami krajanů na Houstonské univerzitě, na které se odehrála v pátek večer recepce, nebo spíše veselice na jejich počest. Stalo se totiž poprvé v historii texaských Čechů, že za nimi přijela státní delegace.

Foto: Miroslav Pejčoch

První tři družstva, zleva Opařany, Dražice a Dobřejice.

Článek

Effie Roseneová, prezidentka českého kulturního centra v Houstonu, pyšně ukázala premiérovi, ministrům zahraničí Cyrilu Svobodovi a průmyslu a obchodu Milanu Urbanovi v ulici San Jacinto na okraji Houstonu rozestavěnou budovu, která bude sloužit mnoha účelům, hlavně však představení české kultury. "Vybrali jsme jeden a půl miliónu dolarů, část je bankovní půjčka, jsme hrdí, že tu budeme moci ukázat, že Antonín Dvořák i Komenský byli Češi," říká podnikavá žena novinářům. V budově chce pořádat výstavy českého skla, českého umění, a to meziválečného i nového.

Téměř 200 tisíc českých Texasanů

Texaští krajané jsou pravděpodobně jedni z mála, kteří se do takového stavebního podniku pouštějí. I když mnozí mluví starobylou češtinou, leckdy s chatrnou slovní zásobou, k české národnosti se hlásí. "Musíme slavit naše kořeny, naše kořeny jsou to, čím jsme jedineční," dodává Effie Roseneová. Podle posledního sčítání lidu, jehož částečné výsledky byly zveřejněny v roce 2002, se k české národnosti přihlásilo 187 729 Texasanů, což je zlomek z dvaceti miliónů obyvatel státu.

Počet krajanů bude patrně větší, ale nijak dramaticky. Češi se poměrně rychle přizpůsobují americkému "tavícímu kotli". Velká migrace Čechů do Texasu začala v roce 1850, tedy v době, kdy se novodobý český národ právě ustavil. Podle některých pramenů byl prvním Čechem, který se zapsal do povědomí Texasu, Frederick Lemsly, který hrál na píšťalu v texaské armádě během bitvy o San Jacinto vedoucí k nezávislosti v roce 1836.

Manželka premiéra vypadala, jako by se v Texasu narodila

Poprvé v texaské historii se sem dostala tak početná česká vládní delegace. Ve velké vstupní hale Houstonské univerzity zatančili krojované páry, Špidlovi dostali na hlavu bílé klobouky a fotografie stíhala fotografii. Premiér prohlásil v krátkém projevu, jak je důležité si zachovat vlastní identitu a jak je to možná obtížné v etnicky tak pestrém prostředí. Špidlova choť Viktorie podlehla směsi texaské polky s nádechem latinskoamerického rytmu a podle krajanů vypadala s kloboukem na hlavě a širokými nohavicemi, jako by se v Texasu narodila.

Reklama

Výběr článků

Načítám