Hlavní obsah

Slovenští vojáci mají uniformy, zbraně a opět i píseň na rtech

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Písničky jako "Slovenské mamičky, pekných synov máte" nebo "Po nábreží koník beží" se opět ozývají při pochodu slovenských vojáků. Slovenská armáda totiž obnovila zvyk, že při pochodu jednotka zpívá. Samozřejmě už se nezpívá píseň "Přes spáleniště, přes krvavé řeky" jako v minulosti.

Foto: Samuel Kubáni, ČTK

Slovenská armáda

Článek

Velitel pozemních sil generálmajor Jaroslav Vývlek řekl deníku Sme, že povinně zpívají všichni, i ti, kteří nemají hudební sluch. "V Ozbrojených silách Slovenské republiky se cvičí, bojuje a zpívá," dodal Vývlek. "Každá novinka má své příznivce i odpůrce. Vojáci se zpěvem žádné problémy nemají," uvedla mluvčí útvaru v Michalovcích Mária Sakáčová.

Profesionální vojáky však nové nařízení podle deníku Sme příliš nepotěšilo. "Nám to připomíná hodiny hudební výchovy. Kdo si nepamatuje text, chodí s papírem v ruce. To nařízení připomíná návrat do bývalého režimu," řekl deníku Sme dělostřelec z Michalovců. Slovenští vojáci například tento měsíc zpívali při odchodu na misi do Afghánistánu.

Vojenský duchovní z mechanizovaného praporu v Michalovcích říká, že když vojáci zpívají, alespoň se nemračí. "Některým se to nelíbí, ale postupně si zvykají. Mnozí to berou s humorem," dodává. V armádě se zpívají lidové písně podle schváleného seznamu, ale každý útvar má možnost složit písničku podle západního stylu, jako je to například zvykem v americké armádě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám