Hlavní obsah

Slanobýl zablokoval washingtonskou dálnici

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem slanobýl ruský si zřejmě kromě botaniků nikdo žádnou konkrétní rostlinu nevybaví. Rostlina patří k těm, kterým se říká stepní běžci, což už je název známější. A pokud sledujete například westerny, jistě si vybavíte tento keřovitý chuchvalec koulející se vylidněnými ulicemi. A právě slanobýl na Silvestra zavalil ve velkém dálnici ve státě Washington.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bylina slanobýl zablokovala na 10 hodin dálnici ve WashingtonuVideo: Reuters

 
Článek

Nálet invazivní rostliny ochromil v úterý podvečer provoz na dálnici SR 240 zhruba 30 kilometrů od města Richland. Silný vítr donutil vozy zpomalit a následně je zavál koulemi stepních běžců. Automobily byly zapadány tak, že se nebyly schopny rozjet a musely počkat na vyproštění.

Jak uvedl pro CNN Chris Thorson z washingtonské dálniční policie, na některých místech byla vrstva slanobýlu více než šest metrů vysoká. Silničáři na odklízení byliny pracovali více než deset hodin. Během toho byla dálnice v této části uzavřena. Zprovozněna byla až ve středu v půl páté ráno místního času.

Texasanovi zmizel po bouři dům pod chuchvalci slanobýlu

Koktejl

Slanobýl patří do skupiny rostlin, kterým se říká stepní běžci (v angličtině tumbleweed). Své pojmenování dostaly podle způsobu, jakým rozšiřují svá semena. Jakmile semena dozrají, celá rostlina uschne a utrhne se. Vítr ji pak zanese daleko od místa, kde rostla. Cestou z ní vypadávají semena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám