Hlavní obsah

Škola vyloučila studenty za rasismus, teď jim musí zaplatit tučné odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotografie z roku 2017 se stala důvodem, proč byli dva studenti prestižní americké střední školy vyloučeni. Vedení školy je obvinilo z rasismu, protože tmavě natřenými obličeji parodovali černochy. Chlapci, jejich rodiče i právní zástupkyně však argumentovali tím, že šlo pouze o masky proti akné.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Porota v kalifornském okrese Santa Clara se postavila za dva mladíky, kteří byli kvůli rasismu vyloučeni z prestižní soukromé katolické střední školy Saint Francis School ve městě Mountain View. Soud každému z nich přiřkl odškodné ve výši 500 tisíc dolarů (téměř 11,7 milionu korun) a dalších 70 tisíc (přes 1,6 milionu korun) jako náhradu školného.

Kauzu rozpoutala fotografie z roku 2017, na níž jsou oba studenti ještě se třetím kamarádem, jenž však na zmíněné škole nestudoval, zachyceni s obličeji pomalovanými tmavě zeleným přípravkem. V té době bylo hochům čtrnáct let. Fotka se později stala do jisté míry známou v souvislosti se smrtí George Floyda a následnými protesty hnutí Black Lives Matter.

Mělo se za to, že kluci na fotce si namalovali tzv. blackface, což je ve Spojených státech považováno za urážku a zesměšňování černochů. Ke stejnému názoru nakonec došlo i vedení jejich střední školy a dalo jim na výběr, že buď ukončí studium sami, nebo budou vyloučeni.

S tím se však nechtěli smířit ani sami kluci, ani jejich rodiče, které studium na prestižní škole stálo 27 tisíc dolarů ročně (360 tisíc korun), a dali věc k soudu s tím, že na tvářích měli tehdy nanesen pouze přípravek proti akné. Původně požadovali odškodné ve výši 20 milionů dolarů (téměř 470 milionů korun), ale soud jim nakonec nevyhověl v některých bodech obžaloby. Přesto jsou s verdiktem pravděpodobně všichni spokojeni.

„Bylo zcela jasné, že porota chápe, že jde o zcela nevinné pleťové masky. Těm klukům bylo čtrnáct let a internetová stopa se s nimi potáhne ještě dalších šedesát. Ale teď už si s tím nemusejí dělat starosti,“ neskrývala spokojenost právní zástupkyně obou chlapců Krista Baughmanová.

A svým způsobem je spokojena i škola, protože soud nakonec uznal nároky pouze ve dvou bodech obžaloby, konkrétně šlo o to, že představitelé tohoto vzdělávacího ústavu případ řádně neprošetřili, a web The Telegraph zmiňuje také porušení blíže neupřesněné ústní dohody.

„Porota správně rozhodla, že jsme neporušili naši příručku, práva studentů na svobodu projevu a ani nedošlo k pomluvě. Se závěrem ohledně dvou méně závažných bodů však zdvořile nesouhlasíme a zkoumáme další právní možnosti včetně odvolání,“ uvedla škola v prohlášení.

Obvinili školu z rasismu, že na večírek najala DJe s černým make-upem. Byl to černoch

Koktejl

Výběr článků

Načítám