Hlavní obsah

Skok z nejvyšší budovy USA se basejumperům nevyplatil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policii v New Yorku se v pondělí přihlásili čtyři muži, kteří loni v záři skočili s padákem z nedostavěné věže nového Světového obchodního centra (OWTC), napsal deník New York Times. Policie, která již byla mužům na stopě, je zatkla a obvinila z několika přečinů.

BEZ KOMENTÁRE: Basejumpeři skočili z nejvyšší budovy USA

 
Článek

Zatímco jeden muž hlídkoval, podařilo se třem dalším vystoupat ve tři hodiny ráno na nejvyšší budovu ve Spojených státech, vysokou 594 metrů, a to bez jediné kontroly. „Prostě jsme tam jen tak vešli. A to by měla být nejbezpečnější budova na světě,“ vyjádřil podiv nad chabými bezpečnostními opatřeními jeden z basejumperů.

Teprve po seskoku padákem z vrcholu věže muže zpozoroval hlídač protilehlé budovy a informoval policii. Té se však nepodařilo zadržet basejumpery ihned, na stopu se jim dostala až po několikaměsíčním pátrání. Muži se v pondělí policii raději sami přihlásili. Obviněni byli z porušování domovní svobody, vloupání, obecného ohrožení a skoku z budovy, uvedla policie. Server New York Daily News pak dodal, že muži byli propuštěni na kauci 3500 dolarů (asi 70 tisíc Kč).

Chlapce zadrželi až po dvou hodinách

Pochybnosti o bezpečnosti nedostavěné budovy se objevily už minulý týden. Tehdy se podařilo šestnáctiletému chlapci překonat plot a dostat se po lešení a eskalátorech až na špičku budovy. Zadržen byl až po dvou hodinách.

BASE jumping

BASE jumping je adrenalinový sport, se kterým přišel v 60. letech dvacátého století Carl Boenish. Zkratka BASE je složena z počátečních písmen míst, ze kterých se skáče: Buildings (budovy), Antennas (antény), Spans (mezery či mosty) a Earth (země a útesy). Jedná se o seskoky z pevných bodů za použití padáku, který bývá nezřídka otevírán jen několik desítek metrů nad zemí.

„One World Trade Center“, hlavní věž nového Světového obchodního centra, stojí na místě budov, které se zřítily po teroristickém útoku z 11. září 2001. Věž by měla být dokončena ještě tento rok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám