Hlavní obsah

Sex jen se členy domácnosti. Británie zavádí nová pravidla pro kontakty osob

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V souvislosti s rozvolňováním protikoronavirových opatření zavádí Velká Británie od 1. června nová opatření, která mají zabránit masivnímu šíření nákazy. Jak si povšimly některé britské deníky, tato opatření například znamenají, že milostné hrátky mezi lidmi, kteří nebydlí ve stejném bytě či domě, jsou od pondělí víceméně nelegální.

Foto: Profimedia.cz

Povinnost sociálního distancování de facto zakazuje sex osob, které nemají stejné bydliště (ilustrační foto)

Článek

Nová nařízení pochopitelně nezakazují sex mezi členy jiných domácností explicitně. Ovšem zákaz bližšího kontaktu se členy jiné domácnosti než té vlastní to říká jasně. Pokud se lidé setkají s někým z jiné domácnosti, byť u sebe doma, musí dodržovat dvoumetrovou vzdálenost. A seznam nařízení zachází až do takových podrobností, jako s kým je možné za jakých podmínek provozovat jaký sport.

V jednotlivých zemích Spojeného království platí nařízení různá, protože spadají pod rozhodnutí jednotlivých národních vlád.

V Anglii se od pondělka může sdružovat až šest lidí z různých domácností, a to buď venku na veřejnosti, či nově v soukromých zahradách, musí nicméně dodržovat dvoumetrové rozestupy. Ve Skotsku se takto sdružovat může až osm lidí, ve Walesu není tento počet limitován a v Severním Irsku jde o čtyři až deset lidí.

Lidem je nadále zakázáno pobývat ve vnitřních prostorách, které obývají osoby jiné domácnosti (mohou však vnitřkem bytu či domu projít na zahradu, pokud tak činí bez zbytečného zdržování).

Brit se probral z kómatu. Řádění viru ho zaskočilo

Zahraniční

Tato pravidla mohou být porušena ze „závažných důvodů“. Jak však podotýká například deník Daily Mail, mezi tyto důvody patří trénink profesionálních atletů, účast na pohřbech či třeba návštěva dětí rozvedeným rodičem, nikoliv však sex.

Na veřejnosti či na soukromém pozemku, kde by však mohl pohoršovat ostatní, je sex dlouhodobě ilegální. Párům, které spolu nebydlí, tak nezbude nic jiného, než nařízení porušit nebo se podrobit dočasnému celibátu.

Angličané už mohou být venku, jak dlouho chtějí

Ostatní opatření se pak týkají dalších venkovních činností, kterých se mohou Britové účastnit. Od pondělí tak mohou obyvatelé Anglie trávit čas venku, jak chtějí dlouho. Sporty jako tenis či golf mohou provozovat se členy svých domácností nebo s jedním členem domácnosti jiné. Cvičit však mohou až s pěti členy různých domácností, což sportovním týmům umožní trénovat alespoň po menších skupinách.

Johnson čelí kritice kvůli rozvolňování, popularita vlády padá

Zahraniční

Ve Skotsku pak lidé mohou sportovat volně, pokud budou dodržovat sociální distancování – týká se to individuálních sportů, jako je tenis, golf či bowls (obdoba pétanque) nebo rybaření.

Lidé v Anglii nyní mohou rovněž vyrazit do přírody na libovolnou vzdálenost, pokud nepojedou do Walesu, Skotska či Severního Irska. Doposud mohli lidé cestovat pouze do práce, jednou denně si zacvičit v co nejbližší vzdálenosti od domova, nakoupit nezbytné produkty a za účelem návštěvy lékaře.

Léto by mohlo virus potlačit, věří přední britský epidemiolog

Koronavirus

Podle opatření a doporučení vlády se nyní mohou lidé připravit na to, že jim bude povoleno se stěhovat. Od 1. června totiž mohou navštěvovat domy či byty, které chtějí zakoupit. Samotné stěhování však ještě povoleno není.

Velká Británie patří k zemím, které pandemie koronaviru SARS-CoV-2 silně postihla. Testy dosud prokázaly nákazu u 274 762 lidí a 38 489 jich zemřelo. Měření excesivní úmrtnosti ukázalo, že od vypuknutí pandemie do 17. května zemřelo o 59 228 lidí více, než byl pětiletý průměr.

Reklama

Výběr článků

Načítám