Hlavní obsah

Senioři z Tachovska zachraňují žáby. Přenesli jich pětadvacet tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zadní Chodov

Úctyhodných pětadvacet tisíc žab už zachránili Jaroslava Kadavá a její partner Miroslav Salaba ze Zadního Chodova na Tachovsku. Obojživelníky na jaře přenášejí přes silnici, aby je nepřejela auta, a dávají do nedalekého rybníka.

Jaroslava Kadavá a Miroslav Salaba přenášejí žáby přes silnici k rybníkuVideo: Klára Mrázová, Novinky

 
Článek

Každé ráno teď vypadá u seniorů stejně. Vstanou, nakrmí zvířata a zamíří k Zahájskému rybníku, který leží mezi Planou a Kyjovem. „Jezdíme za jakéhokoliv počasí, opravdu denně, včetně víkendů. V tomhle období je jarní tah a žáby se chodí množit,“ vysvětlila sedmdesátiletá žena.

Ještě před patnácti lety končili obojživelníci pod koly, pak se ale do věci vložila právě Jaroslava se svým partnerem. „Vraceli jsme se tehdy večer z kina. To bylo neskutečné. Na silnici byly desítky, možná stovky žab,“ vyprávěla.

Zastavili, protože se nemohli zvířatům vyhnout. „Nechali jsme auto uprostřed. Mužíček mi svítil a já jsem jednu po druhé přehazovala do vody,“ líčila.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Jaroslava Kadavá a její partner Miroslav Salaba zachránili už pětadvaceti tisíc žab

Poté se domluvili s krajským odborem životního prostředí a každé jaro staví u cesty poblíž rybníka 200 metrů dlouhou zábranu. Za ní rozmístí a zakopou asi 60 kýblů. „Ty musí být souběžně s terénem. Žába směřuje z louky, kde zimuje. Před silnicí ale narazí na síť, takže pokračuje podél ní, než spadne do kýble,“ nastínila.

Zábranu je potřeba instalovat včas, než začnou obojživelníci migrovat. Zpravidla to bývá kolem 15. března. Letos si ale dvojice kvůli teplému počasí musela pospíšit. „Naše práce je jednoduchá. Jdeme proti sobě a vybíráme kýble. Nejčastěji v nich končí ropuchy a skokani. Občas se objeví i blatnice,“ sdělila.

Všechny pak přenesou do rybníka a vypustí. První rok zachránili skoro 500 kusů, následující už 800. A počty se stále navyšovaly. Rekord padl v roce 2018, kdy šlo o téměř 3600 žab. Letos se počet zatím pohybuje kolem dvou tisíc. „A celkově už máme pětadvacet tisíc,“ vypočítala Jaroslava, která si vede pečlivou statistiku.

Foto: Klára Mrázová, Novinky

Nejčastěji v kýblech končí ropuchy a skokani

S žabkami si povídám

Dřív na obojživelníky používala rukavice, ale nakonec je odložila. „Dokonce si s žabkami někdy povídám,“ přiznala seniorka, která s Miroslavem tvoří sehraný pár. Do terénu vyrážejí společně. „Mužíček je velký chovatel. Je to báječné a my si v tom rozumíme,“ uvedla.

V aktivitě jim fandí příbuzní i přátelé. „Už se to o nás rozkřiklo. Když jsme měli sraz se spolužáky, tak jsme se samozřejmě bavili taky o žábách,“ zmínila.

Dlouhá léta usilovala, aby v místě vznikl podchod. Nakonec se to povedlo a fungovat by měl už příští rok. „Provrtají hráz a vytvoří tunel. Z každé strany vzniknou trvalé zábrany. A ještě v silnici vybrousí žlábky, které přikryjí mřížkou. Žáby tak budou mít víc možností, kudy projít,“ řekla. Z projektu má obrovskou radost. „Je to jako moje dítě,“ přirovnala.

Následující jaro bude mít dvojice volné. „Čas od času se určitě přijedeme podívat na kontroly,“ usmála se žena. Ale nudit se ona ani o tři roky mladší Miroslav rozhodně nebudou. „Vždyť máme slepice, králíky, holuby, andulky, včely, koně, kočky a psy. O zábavu budeme mít postaráno,“ shodli se.

Příroda je rozjetá. Na Šumavě za chvíli pokvetou vzácné orchideje

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám