Hlavní obsah

Příroda je rozjetá. Na Šumavě za chvíli pokvetou vzácné orchideje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumava

Takové jaro v šumavském národním parku Romana Roučková, která se věnuje krajinné ekologii, ještě nepamatuje. Díky teplému počasí vykvetly rostliny s předstihem tří až čtyř týdnů. „Ve vyšších polohách už nakvétají i plané třesně, což je v tomhle období extrém,“ uvedla.

Foto: Romana Roučková

Rozkvetlá Šumava. Vlevo šafrán bělokvětý, vpravo prvosenka vyšší.

Článek

S kolegy viděla, že příroda je letos nastartovaná dřív než v běžném roce. „Jako první se jezdíme do okolí Boubína koukat na šafrány. Tentokrát kvetly už devátého března, zatímco jindy to bývá nejdřív kolem jednadvacátého,“ porovnala.

Předpokládala, že rychlé tempo bude pokračovat. „Bylo vlhko, poměrně dost srážek. A pak se naráz oteplilo. Příroda je naspídovaná, rostliny mají z čeho tahat vodu. Teď jenom čekáme, jestli vše nezmrzne,“ pokračovala Roučková, jež v národním parku pracuje od roku 2006.

V současnosti mohou návštěvníci Šumavy vidět celou škálu rostlin, jako třeba prvosenky, blatouchy, petrklíče, sasanky, orseje, pampelišky či mochny. K nim se přidaly rozkvetlé stromy, včetně některých ovocných, jako jsou už zmíněné plané třesně. Ty začínají kvést také ve vyšších polohách s nadmořskou výškou nad tisíc metrů.

Roučková zmínila, že v nižších lokalitách odstartovaly zemědělské práce. „Tráva už je zelená, takže probíhá vláčení luk. To v dubnu u nás nebývá běžné,“ sdělila.

Očekává, že pokud se výrazně neochladí, zanedlouho bude obdivovat krásu vzácných orchidejí. Na Šumavě rostou vstavač kukačka i prstnatec bezový. „Vyskytují se v oblasti Javorníku. Obvykle je vidíme až počátkem května. Teď počítám, že se objeví do čtrnácti dnů,“ nastínila.

Žďárské slatě nebo vrchol Antýglu. Turistům se otevřou dosud nepřístupná místa na Šumavě

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám