Hlavní obsah

Šéfkuchař se zastřelil, neunesl tlak kritiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

Obsáhlé nekrology v novinách byly věnované ve Francii uznávanému dvaapadesátiletému šéfkuchaři Bertrandovi Loiseauovi, který se v pondělí zastřelil z lovecké pistole do úst.

Foto: Milan Turek

Berlínská zeď není jen historickým dokumentem, ale i současným ateliérem autorů sgrafitti

Článek

Jeho sebevražda vyvolala debatu o tlaku na šéfkuchaře ze strany gastronomických průvodců a kritiků. Spekuluje se, že Loiseau spáchal sebevraždu, protože se bál zhoršujícího se hodnocení.

V uznávaném průvodci GaultMillau bylo jeho hodnocení už letos sníženo z 19 bodů na 17 z dvaceti možných. Hodnocení prý nesl o to hůř, že jiný šéfkuchař Marc Veyrat ve stejné době jako první v historii obdržel v GaultMillau plný počet bodů.

Přitom hrozilo že jeho hotelový restaurant La Côte d'Or v městečku Saulieu v Burguňsku, který se pyšní třemi hvězdičkami prestižního červeného průvodce Michelin od roku 1991, o jednu přijde.

Šéfkuchaři pod tlakem

Ve Francii jsou od sedmdesátých let šéfkuchaři díky televizi ve společenském žebříčku v podstatě na úrovni hvězd showbyznysu. Poté, co se dostanou v hodnocení průvodců mezi špičku, se však spousta z nich ocitne v začarovaném kruhu. Musejí hodně investovat do vybavení restaurací, ale výdělek není závratný.

"Když zákazník překročí práh mé restaurace, tak ještě před tím, než něco zkonzumuje, mě stojí 60 eur," odhaduje šéfkuchař Marc Meneau. Průvodci totiž kladou dosti velký důraz na luxusní dekorace, které oceňují bohatí američtí a japonští turisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám