Hlavní obsah

Saturnovy prstence se prý rozpadají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PASADENA

Z prstenců kolem planety Saturn uniká atomový kyslík. Je to patrné z prvních snímků, jež pořídila sonda Cassini-Huygens, která je od čtvrtka na oběžné dráze Saturnu. Podle vědců z amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír prstence, které jsou charakteristickým znakem této planety, do sta miliónů let zmizí.

Foto: archiv Slovácké divadlo

Jeden z oceněných herců - Josef Kubáník.

Článek

Donald Shemansky, který je členem vědeckého týmu, jenž analyzuje snímky z Cassini, řekl, že únik atomického kyslíku z prstenců je důkaz střetu nějakých objektů v Saturnově prstenci. Zřejmě jde o kusy ledu, které se po nárazu roztříští a právě přitom uniká atomový kyslík, který existuje jen zlomek vteřiny.

Prstenec při těchto střetech řídne a jestliže ubývající ledovou hmotu nic nenahradí, prstenec do 100 miliónů let zanikne, tvrdí Shemansky.

Vědci zatím nemají jasno, jaké přesně objekty do sebe v prstenci narážejí. Podle Shemanského to mohou být také meteority.

Cassiny na orbitu Saturnu

Sonda Cassini se na oběžnou dráhu kolem Saturnu dostala po sedmileté pouti, na níž urazila přes 3,5 miliardy kilometrů.

V pátek pořídila vůbec první snímek povrchu Saturnova největšího měsíce Titanu. Vědci se o tento měsíc mimořádně zajímají, protože vědí, že má jeho atmosféra podobné složení jako měla atmosféra Země v dobách, než na ní vznikl život. První snímky zatím nebyly tak zřetelné, jak vědci doufali.

Cassini bude kolem Saturnu kroužit čtyři roky a v prosinci se od ní oddělí modul Huygens, který v ledu dopadne na povrch Titanu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám