Hlavní obsah

Šampión jedlíků spořádal za hodinu 191 knedlíků

Novinky, Martina Žáčková
VIZOVICE

O dalších 27 švestkových knedlíků vylepšil v neděli loňský rekord v tradiční soutěži jedlíků na slavnosti Trnkobraní ve Vizovicích na Zlínsku 31letý Kamil Hamerský z Víru na Žďársku. Nejštíhlejší soutěžící, vážící 75 kilogramů, do sebe za hodinu dostal 191 kousků této valašské pochoutky.

Foto: Ivona Kratochvílová

logo městská část Praha 5

Článek

"Je mi fajn, jen bych se napil vody a něčím to zajedl," ulevil si vzápětí poté, co pořadatelé zastavili stopky, Velkou cenu v pojídání švestkových knedlíků ukončili a pro pořádek ještě přepočítali všechny odložené švestkové pecky v misce před ním.

Mladík, který do finále postoupil z jednoho z předkol, přitom nepatřil k favoritům - mezi deseti soutěžícími totiž bylo pět vítězů z minulých ročníků. Někteří měli po čtvrt hodině v sobě už stovku knedlíků. Když ale v závěru postupně zvolnili tempo, Kamil Hamerský je náhle všechny předběhl. Soutěžícímu na druhém místě nakonec utekl o 27 knedlíků.

:. ANKETA
Jaký je váš 'knedlíkový' rekord? Hlasujte na konci článku.

Od manželky chutnaly lépe

"Chtělo to jen pořádně kousat," svěřil se Právu s receptem na úspěch. Vzápětí ale přiznal, že si také doma zatrénoval. "Nechal jsem si od manželky doma třikrát udělat švestkové knedlíky, abych měl představu, jakým tempem jíst. Nejvíc jsem jich nědl za hodinu 144. Od manželky ale chutnaly líp. Udělala je totiž z celozrnné mouky. Tu bílou já prostě nemám rád," rozpovídal se vyučený zámečník, který prý před třemi lety propadl bezmasé stravě.

"Jí jen zeleninu, ovoce, různá semena, obilniny, zkrátka syrové věci, makrobiotickou stravu. A vůbec toho nesní moc," svěřila se překvapená manželka, která byla mezi prvními gratulanty. "Jím opravdu střídmě, takže čekám, že možná budou malé žaludeční potíže," dodal se smíchem šťastný vítěz, kterému hlavní výhra 20 tisíc korun zjevně přišla velmi vhod. Prozradil na sebe totiž, že je momentálně nezaměstnaný.

Kdysi stačila stovka

"Na soutěži dělám 26 let a když jsem začínal, stačila k vítězství tak stovka snězených knedlíků," kroutil nevěřícně hlavou vedoucí soutěže Ladislav Janča. "Řekl bych, že kolem dvou set knedlíků už je to na hranici lidských možností," dodal.

Trnkobraní si letos připsalo ještě jeden rekord. Řezníci z Masného průmyslu Krásno pro tuto příležitost vyrobili klobásu dlouhou 87 metrů, čímž si zajistili zápis do české sekce Guinessovy knihy rekordů. Klobásu, zhotovenou z přibližně 50 kilogramů vepřového masa, vzápětí rozkrájeli a rozdali návštěvníkům. Dosavadní nejdelší česká klobása měřila 61,11 metru.

Anketa

Jaký je váš knedlíkový rekord?
0-5 knedlíků
24,8 %
6-20 knedlíků
46,4 %
21-50 knedlíků
10,2 %
51-191 knedlíků
3,9 %
v pohodě bych rekordmana pokořil(a)
14,7 %
Celkem hlasovalo 509 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám