Hlavní obsah

Ruští vojáci mrznou v nových uniformách od návrháře, končí v nemocnici

Novinky, Dagmar Plecháčová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Pro krásu se musí něco vydržet. Spousta žen o tom ví své, teď se o tom však přesvědčili i ruští vojáci. S velkou slávou dostali před dvěma lety nové uniformy od předního módního návrháře, které jsou víc moderní a „šik“. Jenže jak se ukázalo při nynějším velmi chladném počasí, v nové výstroji je zima. Stovky vojáků onemocněly chřipkou, někteří dokonce skončili v nemocnici se zápalem plic.

Článek

Rodiče některých vojáků, kteří skončili v nemocnici, uvedli jako důvod hospitalizace nové uniformy od moskevského návrháře Valentina Judaškina, který vyhrál v roce 2007 výběrové řízení na vytvoření nových uniforem pro ruskou armádu.

Judaškin přitom před časem uvedl, že jsou na nich nejzajímavější nové materiály, které jsou vyrobené z vláken pomocí nanotechnologie. Nyní se zdá, že toto inovátorství nebylo úplně nejlepší volbou.

Móda nade vše

Vojáci si před lety stěžovali, že jejich pracovní oblečení vypadá, jako kdyby žili v nějaké hodně chudé zemi. Především rodiče vojáků si ale nyní stěžují, že se dalo přednost módě před praktičností.

„Venku si ti vojáci připadají jako nazí. Udělali jim boty z napodobeniny kůže a uniformy z lehkých látek, naprosto nevhodných do zimy, kdy může být i minus 40 stupňů Celsia,“ sdělil příbuzný jednoho z vojáků.

Od poloviny října onemocnělo chřipkou a zápalem plic už na 250 příslušníků jednotlivých kasáren, ale armáda odmítla, že by byl na vině právě nový jednotný oděv. „Nejspíš se to vše stalo jen kvůli jejich neupravenosti do takového počasí,“ shrnul celý problém náčelník generálního štábu Nikolaj Makarov.

Reklama

Výběr článků

Načítám