Hlavní obsah

Ruský miliardář chce koupit sochy, které mají být odstraněny z amerických měst

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský miliardář Andrej Filatov chce prostřednictvím své nadace Art Russe zakoupit sochy amerického prezidenta Theodora Roosvelta a prvního guvernéra Ruské Ameriky Alexandra Baranova. Plánuje je vystavit v Petrohradu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Socha Theodora Roosevelta před Museum of Natural History v New YorkuVideo: Reuters

 
Článek

Socha 26. amerického prezidenta Theodora Roosvelta jedoucího na koni po boku s černochem a indiánem stojí před budovou Amerického muzea přírodní historie v New Yorku. O poznání méně známá socha Alexandra Baranova se pak nachází v aljašském městě Sitka.

Společné mají to, že je úřady po stížnostech protestujících plánují odstranit. A také to, že je chce zakoupit ruský miliardář a sochy osobností, které toho podle něj vykonaly mnoho pro ruský lid, chce vystavit v Petrohradu.

„Jak 26. prezident USA, tak guvernér ruských kolonií byli státníci, kteří zanechali pozitivní stopu v ruské historii. Vidíme tudíž potřebu zachovat jejich památku pro budoucí generace,“ uvedl mluvčí nadace Art Russe, kterou založil osmačtyřicetiletý miliardář, jehož jmění se v přepočtu odhaduje na 26 miliard korun.

Došlo i na herce Johna Wayna, v USA chtějí strhnout jeho sochu a vygumovat jméno

Amerika

V dopise zaslaném institucím, které sochy vlastní, tedy radnici města Sitka a newyorskému muzeu, nabídla nadace odkup soch za zatím blíže nespecifikovanou cenu s tím, že „finance mohou být předmětem jednání“.

Roosevelt je pro Rusy mírotvůrce

Prezident Roosvelt je v USA považován za politika, který, ač republikán, položil základy moderní Demokratické straně. Podporoval takzvanou progresivní éru, během které docházelo k rozvoji sociálního aktivismu a politickým reformám.

Roosveltova socha byla kritizována za to, že původního Američana a Afro-Američana zobrazuje v podřízeném postavení a muzeum se v červnu rozhodlo sochu odstranit. Toto rozhodnutí podpořil i newyorský starosta Bill de Blasio.

Černoška hájí Lincolnovu sochu před strhnutím. Nechápete ji, vyčítá protestujícím

Amerika

Důvodem, proč mají Rusové k Rooseveltovi kladný vztah, je prezidentova role v mírových procesech po rusko-japonské válce v roce 1904. Roosevelt pomohl vyjednat Portsmouthskou dohodu, která 18 měsíců dlouhou válku ukončila a o dva roky později za svou činností získal Nobelovu cenu za mír.

Muž, který zbohatl na obchodu s kožešinou 

Alexandr Baranov je o poznání méně známou postavou. Byl to ruský obchodník, který v 90. letech 18. století spravoval obchodní základnu na Aljašce. V roce 1799 se dostal do čela rusko-americké obchodní společnosti.

Vzhledem k obtížné komunikaci s úřady se však fakticky stal prvním guvernérem Ruské Ameriky, ruských kolonií, které zahrnovaly území Aljašky, části Kalifornie a Havaj. Centrálním bodem bylo město Novoarchangelsk, které dnes nese název Sitka.

Prestiž i jmění Baranov získal obchodem s kožešinou, kterou kupoval od aljašských domorodců. Právě tyto často jednostranně výhodné obchody jsou nyní trnem v oku protestujících. „Byl to ruský kolonialista, který přišel na Aljašku nepozván, aby obohatil sebe, svou společnost a svou zemi. V roce 1804 vedl ozbrojený útok proti Tlingitům, kteří tu žili po deset tisíc let,“ stojí v petici za odstranění sochy.

Zda obě sochy skončí nakonec v Petrohradu, ukáží nejbližší týdny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám