Hlavní obsah

Firma řešila genderovou vyváženost bankovek. Vede Austrálie, Česko je v průměru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé z jihoafrické větve e-shopu Ubuy počítali zastoupení žen na bankovkách různých měn. Nejlépe jim z toho vyšla Austrálie, nejhůře například Čína, Rusko nebo Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Australské bankovky patří z hlediska genderového zastoupení mezi nejvyváženější, protože pět z devíti zobrazených osob tvoří ženy. Za Austrálií následují skandinávské státy - ve Švédsku jsou ženy na čtyřech bankovkách a v Dánsku na třech. Stejně jako Švédsko je na tom i Skotsko.

Česká republika se dvěma ženami na bankovkách je podle serveru Digital Journal, jenž průzkum recenzoval, ve skupině dalších států, mezi něž patří Kolumbie, Dominikánská republika, Anglie a Wales, Kanada, Norsko, Mexiko, Nový Zéland, Filipíny, Argentina a Izrael. Na bankovkách měny euro žádné osoby zobrazené nejsou, jsou na nich k vidění stavby.

Analýza bankovek, které jsou ve světě v současnosti v oběhu, ukázala, že ženy jsou zobrazené jen na 80 z nich. Například Spojené státy, Rusko, Čína, KLDR, JAR a Indie patří k zemím, kde na bankovkách žádné ženy vyobrazené nejsou.

Z ženských osobností objevujících se na bankovkách jsou nejoblíbenější kategorií spisovatelky. Kromě české spisovatelky Boženy Němcové jsou na bankovkách například Astrid Lindgrenová, švédská autorka populární dětské knížky Pipi Dlouhá punčocha, nebo britská spisovatelka Jane Austenová.

Němcová je v Česku na bankovce v hodnotě 500 korun. Druhou zobrazenou ženou je pěvkyně Ema Destinová, ta je na dvoutisícikoruně.

Nové libry s Karlem III. Je teprve druhým monarchou na britských bankovkách

Koktejl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám