Hlavní obsah

Na americkém čtvrťáku se poprvé objevila černoška

Americké ministerstvo financí vyrazilo nové mince v nominální hodnotě 25 centů s podobiznou básnířky Mayi Angelouové. Ta se tak stala první černoškou, která se na takzvaných čtvrťácích objevila.

Foto: Profimedia.cz

Maya Angelouová

Článek

Vláda minci vydala v rámci zvláštního programu, jehož cílem je prosadit na platidla více význačných žen.

„Pokaždé, když měníme podobu naší měny, máme šanci sdělit něco o naší zemi – čeho si ceníme a jak jsme jako společnost pokročili,“ uvedla tento týden ministryně financí Janet Yellenová, která je první ženou v tomto úřadě v historii USA.

Foto: Profimedia.cz

Angelouová je první černoškou na americkém čtvrtdolaru.

Angelouová byla první černoškou, která napsala báseň pro prezidentskou inauguraci, kterou na ceremoniálu i přečetla. Stalo se tak v roce 1993 při prvním uvedení demokrata Billa Clintona do úřadu.

Nejstarší mince se zrodily u Žluté řeky

Věda a školy

Slávu si získala na konci 60. let, kdy vyšla její autobiografie I Know Why the Caged Bird Sings (Vím, proč ptáček v kleci zpívá), kde popisuje svoje dětství na rasově segregovaném jihu USA. Za svůj život získala řadu čestných doktorátů a napsala přes 30 bestsellerů. V roce 2010 jí tehdejší prezident Barack Obama udělil nejvyšší civilní ocenění americké vlády, Prezidentskou medaili svobody. Angelouová zemřela v roce 2014 v 86 letech.

Na minci je básnířka zobrazena s rozpřaženou náručí, za ní je letící pták a vycházející slunce. Scéna je podle ministerstva „inspirována její poezií a symbolizuje způsob života, jaký vedla“. Na líci mince je tradičně busta George Washingtona, prvního amerického prezidenta.

Zmizí Jackson?

Ministerstvo plánuje v příštích letech vydat čtvrťáky s podobiznami dalších 20 žen, které sehrály důležitou roli v historii Spojených států.

Ještě letos vyjde čtvrťák se Sally Rideovou, první astronautkou, Wilmou Mankillerovou, první šéfkou kmene Čerokíů, či Annou May Wongovou, která je považována za první filmovou hvězdu v Hollywoodu s čínskými kořeny.

Na aukci se vydražil desetidukát Leopolda za deset milionů Kč

Koktejl

V USA rovněž nadále pokračuje snaha o nahrazení podobizny Andrewa Jacksona, prezidenta z let 1829 až 1837, na dvacetidolarové bankovce za černošskou bojovnici za zrušení otroctví Harriet Tubmanovou. Zastánci prosazují výměnu kvůli tomu, že Jackson vlastnil otroky, a to i za svého pobytu v Bílém domě. Nesl rovněž velkou odpovědnost za nucený odsun desetitisíců původních obyvatel z oblasti dnešní Floridy, při němž mnoho lidí zahynulo.

S iniciativou na výměnu přišel v roce 2014 Obama, jeho nástupce, republikán Donald Trump, však plány pozastavil. Vláda současného prezidenta Joea Bidena již dříve uvedla, že se bude snažit dostat Tubmanovou na bankovku co nejdříve.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám