Hlavní obsah

Rozdělení bratři se setkali poprvé od konce druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva bratři původem z Austrálie se poprvé po 77 letech setkali minulý týden na letišti v Sydney. Po smrti jejich matky v roce 1945 dal otec mladšího z nich, Geoffa, k adopci. Přestože po sobě desítky let vzájemně pátrali, shledali se bratři z různých koutů světa až letos v Sydney. Ale jen dva ze čtyř sourozenců – jeden už je po smrti a další kvůli zdraví nesmí cestovat.

BEZ KOMENTÁŘE: Rozdělení bratři se setkali poprvé po 77 letechVideo: AP

 
Článek

Australským bratrům Tedovi, Barrymu, Johnovi a Geoffovi zemřela v roce 1945 matka na rakovinu. V nejbližší rodině jim zůstal jen otec, který se bál, že péči o čtyři syny nezvládne. Nejmladšího, v té době ročního Geoffa, proto dal k adopci.

Foto: Profimedia.cz

Ted Nobbs s rodinnou fotografií sebe a svých tří bratrů, kteří se rozdělili po konci druhé světové války.

Chlapec se na pár let ocitl v anglickém Northamptonu, než se s adoptivní rodinou náhodou přestěhoval zpátky do Austrálie. Jeho tři sourozenci se jej během let pokoušeli hledat, ale marně. To samé dělal i Geoff, a bratry konečně vypátral v roce 2014, píše deník Metro.

Geoff, který letos oslavil 79. narozeniny, bratrům poslal dopis a později se spojili přes telefon a aplikaci pro videohovory Skype. Nejmladší z bratrů zjistil, že nejstarší John už byl v té době bohužel po smrti.

Foto: Profimedia.cz

Batři Geoff (vlevo) a Ted (vpravo), kteří se setkali po 77 letech.

První setkání od konce druhé světové války

Minulý týden konečně třiaosmdesátiletý Ted z anglického Rugby přiletěl za Geoffem. Další z bratrů Barry nemůže kvůli onemocnění cestovat. Ted a Geoff se minulý týden setkali poprvé od konce druhé světové války, tedy po 77 letech. Na letišti v australském Sydney se objímali a neubránili se slzám dojetí.

„Byl to ohromující zážitek, bylo to vážně úžasné,“ popsal své pocity ze setkání Geoff.

Ted se svým bratrem využívají čas v Sydney k seznámení a návštěvě památek a významných míst. „Tedovi jsem ukazoval místa na pobřeží a tento týden se spolu vydáme k Velkému bariérovému útesu,“ pověděl novinářům Geoff. „Je to vážně dojemné a nemůžu se dočkat, až ho zase pořádně obejmu. Rozhodně se tu o něj (Teda) budeme hezky starat, dokud tu bude,“ dodal Geoff.

Matka s dcerou se shledaly po 80 letech, přispěl k tomu brexit

Koktejl

„Nemyslel jsem si, že se mi něco takového někdy v životě stane,“ řekl na australském letišti médiím Geoffův starší bratr Ted. Do Austrálie musel absolvovat 22hodinovou cestu letadlem. „Vážně mě překvapilo, když nás našel. Zkrátka jsem si nemyslel, že by k tomu ještě došlo. Ukáplo pár slz,“ přiznal Ted.

Britský deník Metro kontaktoval i Barryho, jenž se s bratry kvůli nemoci nemohl sejít. Jednaosmdesátiletý bývalý manažer strojírenské firmy žije v anglickém městě Ripon. „Mám za ně neskutečnou radost, ale trochu Tedovi závidím, že mohl jet,“ tvrdil Barry. „Nemůžu moc dlouho sedět, láme mi to srdce, protože chci Geoffa obejmout – ale je vážně krásné, že to bude moct udělat alespoň Ted,“ řekl.

Let do Austrálie organizoval svému otci syn Christopher. Podle něj Ted letěl poprvé po 50 letech. „Je to pro tátu velká věc, protože máma měla na plánování cesty velký podíl – byla by hrdá, že se to vyplnilo,“ sdělil Christopher, jehož matka nedávno zemřela. „Je smůla, že se všichni čtyři bratři nemohli na přivítanou obejmout, ale jsem si jistý, že táta domů přiveze plno fotek, videí a vzpomínek, které bude moct s Barrym sdílet,“ uvažoval Christopher.

Reklama

Výběr článků

Načítám