Hlavní obsah

Radnice zkrachovala. A kytky zalévá primátor

Město Slough v Anglii v Berkshiru zkrachovalo. A anabáze s vadnoucími květinami v jeho kancelářích přímo ukazuje, proč to labouristická vláda k bankrotu dotáhla.

Foto: Profimedia.cz

Kancelářský komplex Observatory House ve městě Slough stál 41 milionů liber, tedy zhruba 1 miliardu a 200 milionů korun.

Článek

Na začátku celého příběhu vadnoucích květin je výstavba nového kancelářského komplexu Observatory House, který město vyšel na 41 milionů liber, tedy zhruba 1 miliardu a 200 milionů korun. V rámci výstavby bylo v budově vysazeno i 200 rostlin, které měly zkrášlovat kancelářský interiér.

Při nákupu rostlin a najímání firmy, která se bude o rostliny starat, radnice argumentovala, že podle různých studií rostliny prospívají zdraví. To by mělo vést podle různých výpočtů k tomu, že budou zaměstnanci v průměru až o deset dní za rok méně nemocní, než by byli v případě, že by kanceláře zůstaly bez rostlin.

Vydělal miliony dolarů na dezinformacích. Teď vyhlásil bankrot

Internet a PC

Jenže hospodaření radnice bylo tak žalostné, že skončilo s dluhem neuvěřitelných 760 milionů liber, tedy více než 22 miliard korun. To radnici donutilo vyhlásit bankrot, k umoření dluhu nabídnout nový kancelářský prostor k prodeji a osekat veškeré výdaje na minimum.

Květiny zalévá i primátor

V rámci úspory výdajů samozřejmě došlo i k tomu, že byla vypovězena smlouva s firmou, která se starala o zalévání květin. Ostatně smlouva s ní stála nějakých 20 tisíc liber (580 tisíc korun). Po vyplacení poloviny částky kontrakt skončil a od loňského podzimu se o zalévání kytek specializovaná firma nestará.

Od toho momentu květiny chřadnou. Zpočátku je zřejmě nikdo nezaléval, nyní se o jejich zalévání stará úklidový personál, ale i zaměstnanci radnice, a to včetně radních. O uvadající květiny se dle svých slov stará i samotný primátor James Swindlehurst. Moc obdivu tím ale nesklidil.

„Vždyť je to absurdní, už jen to, že se o kytky musí starat úklidový personál, je špatně, ale že svůj pracovní čas tráví úředníci a primátor tím, že chodí zalévat, je úplně špatně,“ rozčiluje se Mahuri Bediová, nezávislá opoziční radní města Slough pro The Telegraph.

Jeden hnědý list ještě mrtvou květinu nedělá

Další skutečností, do které se opozice strefuje, je to, že kanceláře jsou v současné době z velké části prázdné, protože stále většina pracovníků funguje v režimu home office, na který přešli během pandemie. Zdraví zaměstnanců tedy květiny rozeseté po pětipatrové budově chrání jen velmi omezeně.

Radní amerického městečka rozdělilo slovo „spojené“

Koktejl

„Jeden hnědý list ještě mrtvou květinu nedělá. A naše kanceláře nejsou prázdné, jen jsou využívané ve střídavém režimu,“ hájil celou strategii radnice její mluvčí. Přiznal však, že stejně celý komplex a řada dalšího majetku jde do prodeje. Celkový majetek města se odhaduje na 600 milionů liber (17,5 miliardy korun), pro splacení dluhu to tak stejně nestačí.

Je fakt, že v takovém objemu částka 38 tisíc liber (1,1 milionu korun) sestávající z vysetí květin za 28 tisíc a jejich ošetřování za 10 tisíc je jako kapka v moři, ale celá anabáze ohledně květin vysvětluje, proč je na tom radnice tak, jak je.

Reklama

Výběr článků

Načítám