Hlavní obsah

Radní amerického městečka rozdělilo slovo „spojené“

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To jsou paradoxy, chtělo by se zvolat společně s klasikem. Radnici amerického Miltonu rozdělilo slovo, od kterého bychom to čekali nejméně. Slovíčkem „united“ (spojené), které mělo město použít pro svou charakteristiku, se totiž někteří lidé a zastupitelé cítili uraženi a znepokojovalo je.

Foto: City of Milton

Vizualizace umělecké kostky, která bude zdobit Milton na Floridě.

Článek

Městečko Milton na Floridě má kolem deseti tisíc obyvatel. Od června zde členové hnutí Black Lives Matter žádali o povolení o vytvoření fresky na jedné ze zdí, která by připomínala události letošního roku.

Tato žádost byla nakonec radnicí zamítnuta. Ovšem radní přišli s kompromisem, totiž vytvořením velké kostky, která by byla pomalována místo zdi a byl na ní nápis „Welcome to Milton, a united community“ (Vítejte v Miltonu, spojené komunitě).

Podoba kostky byla schválena po dlouhých týdnech, avšak v minulých dnech polovina radních vyjádřila svůj nesouhlas se slovem „united“ a požadovala, aby bylo z nápisu vyškrtnuto.

V čele odporu stála republikánka Shannon Riceová, která uvedla, že nazývat Milton spojeným městem je urážlivé. „Požádala jsem veřejnost o komentář na sociálních sítích a spoustu lidí to slovo znepokojilo,“ uvedla Riceová s tím, že je lepší neříkat nic než někoho urážet.

Její slova přišel podpořit jeden z obyvatelů města Howard Steele podle kterého slovo „united“ nevystihuje diverzifikovanou politiku.

Hlasování skončilo nerozhodně, nakonec tedy musela rozhodnout starostka Heather Lindsayová. „Náš slogan je Milton, místo, kde se dobře žije. A dobře se žije tam, kde jsme jako lidé spojeni základními hodnotami, které vyzdvihují respekt, spravedlnost a mír,“ uvedla Lindsayová.

Radní v Londýně chtějí změnit název železniční stanice. Je prý rasistický

Koktejl

Slovo „spojené” tak na masivní kamenné kostce, která bude vítat lidi v Miltonu od příštího roku, zůstane. Kritici však uštěpačně poznamenávají, že jde o dost klamavou reklamu. Jde o další z příkladů toho, jak jsou Spojené státy cokoliv, jen ne spojené.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám