Hlavní obsah

Putinův digitální dvojník se ruského prezidenta na tiskové konferenci ptal na skutečné dvojníky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi na čtvrteční obsáhlé tiskové konferenci položil jednu z otázek jeho vlastní „digitální dvojník“ vytvořený pomocí umělé inteligence, který se představil jako student z Petrohradu.

Vladimir Putin konverzoval se svým dvojníkem vytvořeným umělou inteligencíVideo: Reuters

 
Článek

Digitální dvojník se hlavy státu zeptal, zda je pravda, že má řadu dvojníků, a jak se dívá na problematiku umělé inteligence. Informoval o tom list Kommersant, který také tuto situaci zachytil na kameru.

„Dobrý den, Vladimire Vladimiroviči. Jsem student na státní univerzitě v Petrohradě. Chci se zeptat: Je pravda, že máte hodně dvojníků?“ zaznělo z obrazovky společně s dotazem, jak šéf Kremlu nahlíží na případné nebezpečí umělé inteligence.

„Vidím, že se mi můžete podobat a mluvit mým hlasem. Ale přemýšlel jsem o tom a rozhodl jsem se, že jen jeden člověk by měl být jako já a mluvit mým hlasem. A tím člověkem budu já,“ reagoval Putin, jenž se v některých okamžicích tvářil překvapeně a pobaveně.

Putin marně čekal na potlesk. V sále zavládlo naprosté ticho

Koktejl

„Tohle je můj první dvojník,“ dodal šéf Kremlu, který se poté věnoval tématu umělé inteligence. Jejímu vývoji podle něj nelze zabránit, a Rusko by proto mělo být v této oblasti na čele.

V médiích se opakovaně objevují spekulace, že jednasedmdesátiletý Putin kvůli údajným zdravotním problémům využívá dvojníky, kteří ho při některých veřejných vystoupeních zastupují. Kreml to popřel a uvedl, že prezidentův zdravotní stav je v pořádku. Agentura AP podotkla, že Putin při tiskové konferenci působil klidně a uvolněně, i když si často odkašlával - za což vinil klimatizaci.

Kreml po loňské pauze letos výroční Putinovu tiskovku spojil s další dříve obvyklou akcí, maratonem televizních odpovědí na živě pokládané otázky ruských občanů. Loni se ani jedno z těchto tradičních vystoupení nekonalo. Akce, které jsou určené především domácímu publiku, jsou silně aranžované a je to spíše podívaná než skutečné podrobování prezidenta kritickým dotazům, napsala AP.

Navzdory tomu některé otázky, na které však Putin neodpověděl, podle ní jako by proklouzly sítem a objevily se na obrazovkách po celém sále. „Rád bych věděl, kdy se náš prezident bude věnovat vlastní zemi. Nemáme vzdělání, nemáme zdravotní péči. Před námi leží propast,“ cituje AP jeden z těchto dotazů.

Putin navštívil dětskou nemocnici, malí pacienti se před ním schovávali

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám