Hlavní obsah

První den oslav jubilea zakončila královna rozsvícením obřího Stromu stromů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek vypukly ve Velké Británii i celém Commonwealthu oslavy 70. výročí panování královny Alžběty II. První den byl zakončen slavnostním rozsvícením takzvaného Stromu stromů – obřího stromu vytvořeného z desítek stromů z celé Británie.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Britská královna symbolicky rozsvítila strom u příležitosti svého jubileaVideo: Reuters

 
Článek

Královna strom rozsvítila ve svém domácím sídle ve Windsoru, signál se poté přenesl před Buckinghamský palác, kde je Strom stromů umístěn. Skulptura vytvořená z 350 menších stromů a rostlin je symbolem projektu Queen's Green Canopy (Královniny zelené klenby), v rámci něhož královna vyzvala Brity, aby k příležitosti jejího 70. výročí vlády sázeli stromy.

Současně byla rozsvícena slavnostní světla ve více než dvou tisícovkách měst a vesnic napříč Británií a v hlavních městech zemí Commonwealthu.

Zatímco šestadevadesátiletá panovnice byla ve Windsoru, u stromu přihlížel její vnuk princ William, který následně prohodil několik slov s čestnými hosty.

Oslavy 70. výročí panování britské královny

Koktejl

V pátek pokračovaly oslavy slavnostním díkůvzdáním v londýnské katedrále svatého Pavla, kterého se zúčastnila královská rodina včetně prince Harryho a vévodkyně Meghan, londýnský starosta Sadiq Khan, britský premiér Boris Johnson, bývalí britští premiérové a ostatní politici.

Britská panovnice, která se vrátila do sídla ve Windsoru, bohoslužbu kvůli únavě z prvního dne oslav vynechala.

Velkolepé oslavy budou pokračovat až do neděle. V rámci kulturních akcí vystoupí například kapela Queen, zpěvačka Diana Ross nebo pěvec Andrea Bocelli.

Reklama

Výběr článků

Načítám