Hlavní obsah

Oslavy 70. výročí panování britské královny

Britská panovnice královna Alžběta II. slaví letos 70. výročí svého panování. Od čtvrtka do neděle proběhne po celé Británii a zemích Commonwealthu kolem 200 tisíc akcí. Britská vláda po dobu oslav vyhlásila státní svátek. Monumentální oslavy odstartuje v 11 hodin SEČ tradiční královská přehlídka v londýnském Whitehallu.

Živě: Začínají oslavy platinového jubilea britské královny Alžběty II. na trůnuVideo: AP

 
Článek

Vojenská přehlídka s názvem Trooping the Colour má tradici trvající bezmála 400 let. Od roku 1748 je pak tato přehlídka, jejíž název by se dal přeložit jako Shromáždění barev (míněny jsou vojenské vlajky a standarty jednotlivých regimentů), spojena s oficiálními oslavami narozenin britského panovníka.

Velkolepá akce je každoročně nesmírně sledovanou událostí, na kterou přicházejí tisíce diváků. Její součástí je sledování přehlídky královskou rodinou z terasy Buckinghamského paláce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tak šel čas s britskou královnou Alžbětou II.Video: Reuters

Navzdory spekulacím se oslav zúčastní i princ Harry s vévodkyní Meghan. Nebudou však přímo na balkoně paláce, neboť královna rozhodla, že se na něm objeví pouze tzv. pracující členové královské rodiny, to znamená ti, kteří stále vykonávají povinnosti příslušející hlavě státu a jejím nejbližším.

Harry s Meghan budou přehlídku sledovat s ostatními členy královské rodiny z bývalé kanceláře vévody Wellingtona. Na balkoně pak bude rovněž chybět i princ Andrew, který o své postavení přišel kvůli sexuálnímu skandálu.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

Vzhledem ke zdravotnímu stavu britské královny provede tradiční inspekci gardistů princ Charles.

Foto: AP

Alžběta II. na balkoně Buckinghamského paláce

Po ceremonii královna Alžběta přijme spolu se svým bratrancem princem Edwardem, vévodou z Kentu a plukovníkem skotské gardy, pozdrav Jízdního pluku královské domácnosti (Household). Pojmem Household se označují v Commonwealthu většinou elitní jednotky, které mají za úkol chránit přímo hlavu státu. Household Cavalry Mounted Regiment má nicméně zejména ceremoniální úkoly.

Princ Charles vzdal hold královně Alžbětě k 70. výročí od jejího nástupu na trůn

Zahraniční

Pak bude královna sledovat se zbytkem rodiny tradiční slavnostní přelet britského letectva nad Buckinghamským palácem. Společnost jí budou dělat princ Charles, jeho manželka Camilla, princ William a vévodkyně Kate s dětmi, princi Georgem a Louisem a princeznou Charlotte.

Král Karel III. Panovník, který na trůn čekal nejdéle v britských dějinách

Evropa

Spolu s nimi se na balkoně Buckinghamského paláce objeví ještě nejmladší syn královny princ Edward se svou manželkou vévodkyní Sophií, královnina dcera, princezna Anna, královnin bratranec vévoda Richard s manželkou vévodkyní Birgitte, bratranec princ a vévoda Edward a královnina sestřenice princezna Alexandra. Přítomen bude i viceadmirál a společník britské panovnice sir Tim Laurence.

William, kníže z Walesu: Bojovník za posílení duševního zdraví

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám