Hlavní obsah

Promiňte, že bude tento rok o hodinu delší, omluvila se norská ministryně

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože nepatří k nejhorším v historii, mnozí vnímají rok 2020 jako zlý sen. V noci ze soboty na neděli se navíc mění čas z letního na standardní a posouvá se tedy o hodinu zpět. Norská ministryně obchodu a průmyslu Iselin Nybøová se veřejnosti s nadsázkou omluvila za přidání 60 minut k roku, který je už teď pro mnohé vyčerpávající.

Foto: Profimedia.cz

Norská ministryně obchodu a průmyslu Iselin Nybøová.

Článek

Změna času je v Norsku právě v dikci ministryně obchodu a průmyslu a o posunu hodin informuje. Nybøová, která je ministryní od letoška, nezapomněla připomenout, že v tomto roce poznamenaném pandemií to přílišný důvod k radosti není.

„Jako ministryně času, silně lituji, že rok 2020 bude delší o další hodinu. Už tak to byl pro všechny velmi vysilující rok,“ uvedla Nybøová s nadsázkou pro norskou tiskovou agenturu NTB.

Jde spíše o symbolické připomenutí posunu času, fakticky samozřejmě rok o hodinu delší není, protože na jaře se hodina ubírala.

Ministryně se však snaží lidi i povzbudit, a proto zmínila i světlejší bod změny času. Připomněla, že si Norové (stejně jako všichni ostatní, kterých se změna týká) budou moci připsat o hodinu déle. „A až vstaneme, slunce už bude výš nad horizontem a budeme mít jasnější ráno,“ dodala ministryně.

Změna času: víc škody než užitku

Domácí

Možná je to jedna z posledních posunů času, který Evropa zažívá V roce 2019 odhlasoval Evropský parlament zrušení letního času do roku 2021. Návrh však dosud neratifikovala Evropská rada. Státy totiž nejsou schopny se dohodnut, jaký čas má zůstat zachován.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám