Hlavní obsah

Princ Charles prý měl sex s mužem

– LONDÝN
DPA, BBC, rsk, Právo

Británií otřásá sílící skandál, který může mít podle některých pozorovatelů zásadní dopad i na následnictví trůnu: princ Charles totiž čelí tvrzením, že měl před lety sex se svým blízkým poradcem Michaelem Fawcettem.

Foto: Jan Vávra
Článek

Obvinění zveřejnil v sobotu italský list Corriere della Sera, a po něm včera australský list Sydney Morning Herald.

Diana o vztahu věděla

Verze zveřejněná listem se opírá o výpověď, již svého času na kazetu nahrál George Smith, bývalý královský sluha, a záznam předal princezně Dianě. Smith, veterán války z Falkland a posléze léčený alkoholik, však není obecně vnímán jako příliš věrohodná figura. Byl totiž hlavním aktérem už v jiném skandálu u dvora, při němž tvrdil, že ho znásilnil jiný komorník, což se však nikdy neprokázalo. Od dvora pak byl vyhozen.

V nahrávce pro Dianu se Smith zmiňuje, že byl bezděčným svědkem homosexuální scény mezi členem královské rodiny a "významným poradcem". Nyní se zdá, že oním členem královské rodiny byl princ Charles, druhým aktérem jeho poradce Fawcett.

Mahagonová Pandořina skřínka

Smithovu nahrávku Diana ukrývala delší dobu v mahagonové skříňce, jež se po princeznině smrti v roce 1997 dostala do rukou jejího komorníka Paula Burrella. Celá záležitost se poprvé dostala v nepříliš jasných konturách na přetřes při loňském soudu, před nímž Burrell čelil obvinění z krádeže mnoha osobních předmětů princeznina majetku. Komorník se však bránil, že šlo buď o osobní dárky od Diany, anebo o věci, které mu princezna svěřila do úschovy. Jednou z nich měla být i kazeta ze skříňky.

Po čase zájem veřejnosti o případ opadl. Řízení u soudu proti Burellovi bylo ostatně zastaveno okamžitě poté, co královna Alžběta II. po speciální audienci s komorníkem prohlásila, že si posléze vzpomněla na to, jak princezna "ukradené" předměty svému komorníkovi skutečně svěřila do úschovy. Když však Burrell minulý měsíc začal propagovat svoji knihu A Royal Duty, znovu se zmínil o citlivé nahrávce. Řekl o ní, že její zveřejnění by mělo pro Británii "katastrofální následky".

Slibované odhalení se nekonalo

Bulváry se proto znovu začaly o celý případ opět zajímat. Konkrétní obvinění na princovu adresu si však ani bulvár netroufl publikovat: skándaluchtivé Brity neustále krmil jen nejasnými přísliby, že prozradí vše o "incidentu u dvora", a bez jakýchkoliv dalších vysvětlení k článku připojoval archivní snímek, na němž byl zachycen Charles s neznámým mužem. Čtenáři tak byli nuceni se vlastně jen dohadovat, co že se to mělo u dvora odehrát.

Například list The Mail on Sunday celý týden sliboval, že má dokumenty k velké kauze královské rodiny, a že zveřejní detaily - v neděli však nepublikoval s odvoláním na exkomorníka Smithe nic víc, než že se před lety u dvora "odehrál sexuální incident", aniž by uvedl, oč šlo a koho se záležitost týká.

Bomba přišla z ciziny

Noviny se totiž obávají přísného soudního zákazu a zákona na ochranu osobnosti. Dokonce i distributoři zahraničního tisku v Británii raději nedali do prodeje ty zahraniční listy, které se o podstatě aféry zmínily konkrétněji, aby neměli potíže se zákonem.

I přes zoufalé pokusy královského paláce celou věc umlčet, otiskl v sobotu Corriere della Sera v 800tisícovém nákladu pod titulkem Tikající časovaná bomba jako první podrobnosti o incidentu, o němž Charles minulý týden přes svého tajemníka Michaela Peata tvrdil, že k němu nikdy nedošlo. "Lidé, kteří znají prince z Walesu, si uvědomí, že nařčení je naprosto zcestné a směšné," prohlásil Peat.

Krize roste, Charles zatím mlčí

Ve čtvrtek Charlesova kancelář ale uvedla, že právě princ je tím členem královské rodiny, o němž je v nahrávce řeč, zároveň však dodala, že obvinění jsou "naprosto směšná". Žádnému z médií se dosud nepodařilo získat vyjádření od poradce Fawcetta. Toho údajně princezna Diana nenáviděla za to, že k němu Charles choval větší důvěru, než měl k ní.

"Dochází k narůstající krizi," shrnul situaci Robert Jobson, expert sledující dění na královském dvoře. "Princ Charles a jeho spolupracovníci budou muset jednat," dodal.

Následník trůnu byl bobtnajícím skandálem zasažen v okamžiku, kdy se vracel z oficiální návštěvy Ománu. "Myslím, že budou muset zvolit lepší strategii než tu, jakou zatím prosazovali," upozornil dále Jobson. "Navíc si ani nemyslím, že princ to požene před soud. Mluvil jsem s jeho poradci a ti mi řekli, že si myslí, že je to tak absurdní záležitost, že to ani nestojí jít s tím před soud," dodal. Princ Wiliam však údajně od otce požaduje, aby se rozhodně soudil s každým listem, který obvinění zveřejní.

Ani královna Alžběta II., ani princ Charles dosud na skandál přímo nereagovali. Královna se včera zúčastnila každoročního smutečního obřadu za britské oběti válek, prince Charlese fotoreportér zachytil během jeho sobotní návštěvy postižených dětí v Ománu. Za následníka trůnu se od bobtnajícího skandálu ve čtvrtek distancoval jeho osobní tajemník Michael Peat.

Reklama

Související témata:

Související články

Britský princ Charles změnil adresu

Na honosném londýnském paláci Clarence House vlaje nová vlajka. Svou standartu zde vyvěsil následník britského trůnu princ Charles (54). Čestné místo na paláci...

Princ zkusí usmířit exkomorníka Diany

Syn britského následníka trůnu prince Charlese princ William se v dohledné době setká s bývalým komorníkem své zesnulé matky princezny Diany Paulem Burrellem...

Výběr článků

Načítám