Hlavní obsah

Britský princ Charles změnil adresu

Novinky, Iveta Kramešová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na honosném londýnském paláci Clarence House vlaje nová vlajka. Svou standartu zde vyvěsil následník britského trůnu princ Charles (54). Čestné místo na paláci dostal i Charlesův šlechtický erb. Důvod? Princ se stal novým pánem domu, který byl dříve rezidencí jeho babičky, královny-matky.

Foto: Karel Kavička
Článek

Charlesovo dosavadní londýnské sídlo, jen pár metrů vzdálený Svatojakubský palác, bylo prý příliš těsné. A tak se princ rozhodl změnit adresu. V novém domově by s ním měla bydlet i jeho dlouholetá přítelkyně Camilla ParkerBowlesová (55) a stejně tak synové William (21) a Harry (18).

Královna-matka v rezidenci strávila skoro celý svůj život. Clarence House byl pro ni domovem od smrti manžela Jiřího VI. v roce 1952 až do března minulého roku, kdy v úctyhodných 101 letech zemřela. Charles, její oblíbený vnuk, si datum svého stěhování nevybral náhodou. Královna-matka se narodila 4. srpna 1900, tedy přesně 103 let předtím, než nad vchodem paláce vyvěsil její vnuk svůj erb.

V ten samý den princ pořádal také dvě slavnostní recepce. Na první se setkal se všemi, kdo se zasloužili o nákladnou a velmi pracnou rekonstrukci paláce, na druhé s lidmi, kteří sloužili jeho babičce. Chtěl se jim prý i tak trochu pochlubit tím, jak dům zvelebil.

Návrat domů

Rekonstrukce budovy opravdu nebyla levná. Vždyť také téměř každému Britovi leží v žaludku! Celkové náklady se vyšplhaly až k 6,5 miliónu liber (přibližně 300 miliónů korun), z nichž většina šla z kapes daňových poplatníků. Vláda totiž Charlesovi přispěla 4,7 miliónu liber, zbytek hradil Charles z vlastního.

Celou přestavbu paláce svěřil svému vrchnímu designérovi Robertu Kimeovi, kterému dal nelehký úkol - zachovat ráz prostředí, ve kterém jeho babička strávila většinu života, ale zároveň vtěsnat do paláce z 19. století i prvky moderní doby. Podle prvních dojmů se to prý Kimeovi podařilo na výbornou.

Princ má k paláci velice vřelý vztah již od dětství. "Svým způsobem se vrací domů," shoduje se britský tisk. Charles v domě své babičky totiž trávil část svého dětství s matkou, nynější královnou Alžbětou II. Pak se ale po korunovaci v roce 1952 panovnice přestěhovala do Buckinghamského paláce a Charles později do Svatojakubského paláce, který mu sloužil jako oficiální sídlo několik desetiletí. A ten přece stojí nedaleko. Charlesovi tak nic nebránilo, aby babičku často navštěvoval.

Camilla "hradní" paní?

Přes veškeré citové i rodinné vazby vzbuzuje Charlesovo přestěhování nevoli u řady Britů. Trnem v oku jim nejsou jen astronomicky vysoké náklady na přestavbu. To by ještě Charlesovi odpustili. Budova totiž nebyla přes padesát let opravována ani vymalována.

Nejhlasitější kritika se ale ozývá v souvislosti s princovou přítelkyní Camillou. Věrní milovníci zesnulé princezny Diany se nemohou srovnat s tím, že Dianina odvěká sokyně Camilla má v paláci své pokoje. Možná tak konečně začne bydlet spolu s Charlesem.

Clarence House se stane ioficiálním sídlem princů Harryho a Williama, kteří si ale pokoje zařídili v poněkud modernějším stylu. Charles bude ve svém novém domově přijímat státní návštěvy ze zahraničí i významné činitele domácí scény. A co ti, kteří to vlastně téměř celé zaplatili? Žádný strach. Až do konce října bude pět místností Clarence House zpřístupněno veřejnosti. Vstupte! Stačí jen pět liber.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám