Hlavní obsah

Při večeři Medvěděva s německým prezidentem našli žížalu v salátu

– Moskva

Ruskem otřásá diplomatický skandál. Prezident Dmitrij Medvěděv si pozval svého německého protějška Christiana Wulffa. A také řadu gubernátorů správních oblastí včetně Dmitrije Zelenina z Tverské oblasti. Ten ovšem nezůstal loajální zemi a poukázal na těžké vady moskevského menu. V hlávkovém salátu na svém talíři objevil žížalu a vyfotil ji mobilem. Co víc, pak ji umístil na Twitter.

Foto: Profimedia.cz

Ruský prezident Medvěděv čelí skandálu, při oficiální události jeho kuchaři omylem naservírovali žížalu v salátu.

Článek

„Takové věci se dějí, dokonce i v Alexandrovském sále. Spolu s hovězím tady člověk dostane i hlávkový salát s žížalou,“ napsal Zelenin k fotce na Twitteru. Teď mu hrozí za podkopání Kremlu prohlášení o imbecilitě, na jehož základě ho prezident může zbavit mandátu gubernátora.

„Nebudu ani komentovat vaši nezodpovědnost a bláznovství,“ uvedl Sergej Prichodko, poradce pro zahraniční styky z Kremlu.

„Ačkoli se přísně kontrolují potraviny servírované Putinovi a Medveděvovi, je těžké projít každý talíř na recepci, když se servíruje pro stovky lidí,“ komentoval incident ruský kulinářský kritik Vladislav Vasjuchin pro Moscow Times.

Incident už vyšetřuje správa Kremlu a federální ochranka státních představitelů FSO.

Putinův děd vařil pro Lenina i Stalina

Závěry prověrky ještě nejsou známy. Ale správa Kremlu už zpochybňuje gubernátorovu verzi a hrozí mu následky, včetně soudních pří. "Pokud se informace (o žížale na talíři) nepotvrdí, její šiřitel musí nést odpovědnost podle zákona," prohlásil mluvčí Viktor Chrekov.

Systém kontroly pokrmů v Kremlu je prý tak dopodrobna propracovaný, že sotva mohl selhat. Ani inkriminovaný talíř s žížalou se podle "předběžné analýzy" expertů FSO neshoduje se servisem používaným při recepcích.

"Jídla podávaná prezidentovi či premiérovi procházejí přísnou kontrolou. Ale těžko lze uhlídat každý talíř na recepci pro stovky lidí," usoudil Vasjuchin. Zatímco za dob sovětského diktátora Josifa Stalina by kuchtík byl nejspíše zastřelen, teď jde spíše o "zábavný incident".

Žaloba dosud podána nebyla, ani není jasné, podle jakého paragrafu by se Kreml mohl domáhat gubernátorova potrestání. Trestní zákon postihuje jen šíření pomluv vůči fyzickým osobám, o poškození pověsti se nezmiňuje ani kodex pravidel pro ruskou byrokracii, a tak by zřejmě do úvahy připadal spor podle občanského zákoníku.

Hlavní hrdina aféry poslední dny vytrvale mlčí a komentáře k žížale se zdržuje i gubernátorova mluvčí.

Současný ruský prezident Dmitrij Medvěděv je znám jako veliký fanoušek internetu a vybízí své podřízené k následování, ale gubernátorův žertík na Twitteru se do gusta Kremlu zjevně netrefil. Je otázkou, jak by zareagoval Medvěděvův předchůdce Vladimir Putin, jehož dědeček-kuchař vařil Leninovi i Stalinovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám