Hlavní obsah

Při rozsáhlých požárech v Kalifornii se vytvořil ohnivý vír

Novinky, Martin Vlk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozsáhlá vlna požárů, k nimž přispěla mimořádná vedra, pustoší velkou část USA. V kalifornském okrese Calaveras County koncem července dokonce vznikl ohnivý vír – přírodní jev podobný tornádu, vyvolaný spojením ohně a větru.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při rozsáhlých požárech v Kalifornii se vytvořil ohnivý vírVideo: AP

 
Článek

S požárem pojmenovaným Tamarack Fire ve Spojených státech bojují už od 4. července, kdy podle lesnické služby vypukl úderem blesku v divočině Mokelumne Wilderness na skalnatém hřebeni. Silný vítr ho následně rozšířil.

Hasiči v USA natočili průjezd ohnivým peklem způsobeným bleskem

Koktejl

„Můžete vidět ohnivý vír, který dokáže oheň velmi rychle šířit přes rozsáhlá území,” sdělil agentuře AP, která video z 23. července zveřejnila, tamní hasičský sbor.

Ohnivý vír (anglicky fire whirl) je přírodní jev, jenž vzniká spojením ohně a větru. Na rozdíl od ohnivých tornád (fire tornado či firenado), s nimiž je často zaměňován, se jedná o menší vzdušný vír, který nedosahuje až k základně mraků.

V USA ohrožují nejhorší požáry v historii, objevilo se i ohnivé tornádo

Evropa

„Ohnivé víry nejsou tak silné jako tornádo a nedosahují ani takové výšky a šířky. Chvíli víří, rotují a pak rychle zmizí. Dokud jejich velikost nenaroste na opravdu vysokou úroveň, nezpůsobují až tak velké škody,” vysvětlil serveru abc7news.com již před časem vědec specializující se na požární počasí Craig Clements.

Reklama

Výběr článků

Načítám