Hlavní obsah

Prezident Botswany hrozí, že do Německa pošle 20 tisíc slonů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prezidenta Botswany Mokgweetsiho Masisiho nepotěšil záměr Německa zpřísnit pravidla pro dovoz loveckých trofejí. Podle něj jsou tato zvířata v jeho zemi přemnožená, a tak naznačil, že 20 tisíc kusů klidně nechá přivézt do Německa.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Botswany Mokgweetsi Masisi

Článek

Německé ministerstvo životního prostředí začátkem letošního roku nadhodilo možnost zpřísnění dovozu loveckých trofejí. To však nadzvedlo prezidenta Botswany Mokgweetsiho Masisiho, podle nějž by tento krok ochudil obyvatele jeho země, které vývoz trofejí živí.

„Je velmi snadné sedět v Berlíně a mít názor na botswanské záležitosti. Platíme za to, že tato zvířata zachováváme pro celý svět,“ řekl Masisi německému deníku Bild.

Botswanský prezident je přesvědčen, že kroky, které mají za cíl ochranu přírody, ve výsledku vedly k masivnímu nárůstu sloní populace, takže jejich lov je důležitý, aby se stavy slonů dařilo držet pod kontrolou. Velká stáda totiž podle něj působí škody na majetku, ničí úrodu a jsou nebezpečná i lidem. Ostatně ne zcela příjemné setkání se slonem nedávno v Botswaně zažil i jeden britský turista.

Šťastné shledání. Malé slůně zabloudilo, ochránci hledali jeho mámu pomocí dronů

Koktejl

Server The Guardian připomíná, že Botswana zakázala trofejní lov v roce 2014, ale pod tlakem místních komunit tento zákaz o pět let později zase zrušila. Přesto se počet slonů v této zemi pohybuje kolem 130 tisíc, což představuje největší populaci těchto zvířat na světě.

V minulosti proto Botswana nabídla 8000 slonů Angole, 500 Mosambiku a v lednu – stejně jako nyní Německu – pohrozila Velké Británii, že doveze slony do Londýna. V tomto případě však mělo jít pouze o 10 tisíc kusů.

„Rádi bychom takový dar nabídli i Německu, aby Němci mohli žít společně se zvířaty, jak se nám to snaží nařídit,“ nechal se slyšet botswanský prezident a jedním dechem dodal, že nejde o žádný vtip a že ne nebere jako odpověď.

Německé ministerstvo životního prostředí se v této souvislosti vyjádřilo v tom smyslu, že Německo je stále jedním z největších dovozců loveckých trofejí, ale že v současné době je k dovozu trofejí afrických slonů nutné potřebné povolení.

„Vzhledem k alarmujícímu úbytku biologické rozmanitosti neseme velkou zodpovědnost a musíme udělat vše pro to, aby byl dovoz loveckých trofejí udržitelný a legální,“ uvedla ministerská mluvčí.

Turista utrpěl po návštěvě toalety šok. Před vchodem stál několikatunový slon

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám