Hlavní obsah

Šťastné shledání. Malé slůně zabloudilo, ochránci hledali jeho mámu pomocí dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V indické přírodní rezervaci se na konci roku sloní mládě oddělilo od stáda. Pomohli mu však místní ochránci přírody, když jej odchytili a vrátili nejen ke stádu, ale především ke spokojené matce.

Zatoulané slůně se podařilo vrátit zpět k matceVideo: Reuters

 
Článek

Zaměstnanci přírodní rezervace v jihoindickém státě Tamilnádu si 29. prosince všimli zhruba pětiměsíčního sloního mláděte, které se v krajině pohybovalo osamoceně bez stáda a bezradně hledalo matku. Okamžitě se rozjela záchranná akce a na druhý den bylo malé slůně opět u maminky.

„Stádo se často vzdálí, ale menší skupina vždy zůstane poblíž mláděte. Ale někdy kvůli bezpečnosti odejde celé stádo, zejména pokud jde například o oblast, kde dochází k interakcím mezi slony a lidmi,“ vysvětlil ředitel organizace Wildlife SOS Kartik Satjanarjan. „Vůdčí jedinec musí volit mezi zájmy celého stáda a zájmy jednoho mláděte,“ doplnil.

Umýt a potřít blátem

Samotný odchyt slůněte nepředstavoval pro zkušené ochranáře výraznější problém, ale pak museli pomocí dronů ještě vypátrat aktuální polohu stáda, které bylo zhruba čtyři kilometry daleko.

Ale ještě než se mládě znovu setkalo s matkou, jeho zachránci jej nejprve umyli a pak zase potřeli blátem, aby překryli potenciální lidské pachy. Podle Satjanarjana to značně ulehčí „adaptaci“ při shledání, kdy se stádo nebude cítit ohrožené lidmi.

A že se to povedlo na výbornou, dokazuje také záběr, na němž se sloní máma i její mládě oddávají spokojenému odpočinku.

Indický chrám začne při obřadech používat roboslona

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám