Hlavní obsah

Pražský gorilí přírůstek je samička. Jméno vyberou lidé z deseti návrhů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pražské zoo se začátkem ledna narodilo po bezmála osmi letech mládě kriticky ohrožené gorily nížinné. Na základě speciálního krevního testu se nyní potvrdilo, že jde o samičku. Jméno pro malou gorilu vybere veřejnost podle návrhů předvýběru kamerunských dětí. Mládě i s matkou, jíž je desetiletá samice Duni, opět zajel natočit štáb Novinek.

Oznámení pohlaví gorilího mláděteVideo: Novinky

 
Článek

„Mládě gorily nížinné, které se v Zoo Praha narodilo 2. ledna Duni, je samička,“ uvedl ve čtvrtek na tiskové konferenci ředitel zoo Miroslav Bobek.

Pohlaví mláděte, které návštěvníci mohou spatřit v Rezervaci Dja v pražské zoo, bylo určeno speciálním krevním testem provedeném ve Výzkumném ústavu veterinárního lékařství. Vše začalo izolováním DNA z placenty a pupečníku, veterináři pak dalšími postupy zjišťovali přítomnost genu, který se nachází pouze u  samců.

„Když jsme zjistili absenci tohoto genu, bylo jasné, že se jedná o samičku. V případě jeho přítomnosti by naopak mládě bylo samčího pohlaví,“ popsal Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně.

Foto: Zoo Praha, Miroslav Bobek

Mládě samice Duni je samička. Jméno může veřejnost vybírat od 19. ledna.

Alomo či Mbupomo?

Veřejnost bude mít nyní možnost vybrat pro mládě jméno z deseti návrhů, se kterými přišly děti z oblasti skutečné rezervace Dja ve středoafrickém Kamerunu. Tam zoo již přes 10 let provozuje vzdělávací projekt Toulavý autobus.

Gorila Kijivu z pražské zoo, matka slavné Moji, čeká další mládě

Koktejl

„Tyto děti podnikly cestu Toulavým autobusem, staly se tak strážci goril i celého tamního ekosystému. Z deseti návrhů v tamním dialektu badjoué může vítěze ankety vybírat česká veřejnost,“ vysvětlil Bobek.

Hlasování bude probíhat od pátku 19. ledna přes odkaz na webové stránce zoo. Finální jméno zahrada vybere 10. února.

Jak a podle čeho by se nová gorila mohla jmenovat?

Koh'Eloo'h - „Přechodová liána“, která symbolizuje překročení řeky oddělující nepřátelský svět, před kterým utíkáme, a nový svět, kde se trvale usazujeme. Takový přechod je možný skrze mytickou liánu zvanou „Koh'Eloo'h“. Jde o pověru mezi komunitami Badjoué.

Alomo - Měsíc/ Luna

Mbia - Milosrdný /á

Ekiba - Poděkování

Mamene - Rozbřesk

Mobi - Dědic/ Dědička

Boyû - Vycházející slunce

Somalomo - Název vesničky u rezervace Dja

Mbupomo - Lamac aframonu (rostlina, kterou gorily s chuti konzumují)

Mosâmom - Ten, jehož narození znamená konec války mezi lidmi a zvířaty.

Zdroj: Zoo Praha

Malá gorila se těší dobrému zdraví a její matka Duni stále více dovoluje ostatním členům skupiny se k mláděti přiblížit, zejména samici Kijivu.

Nadále platí, že nejzvědavějším členem je sedmiletý sameček Ajabu. Ten u Duni a mláděte pravidelně sedává a snaží se s ním navazovat kontakt.

Lidé mohou tyto interakce pozorovat pohodlně z rozsáhlého hlediště v teple pavilonu. Nejlepší doba bývá při krmení kolem 10. hodiny a poté opět odpoledne po 15. hodině.

Anketa

Které jméno byste vybral/a gorilí samičce?
Koh'Eloo'h
0,8 %
Alomo
8,3 %
Mbia
2,1 %
Ekiba
26,4 %
Mamene
4,9 %
Mobi
47,8 %
Boyû
4,5 %
Somalomo
0,4 %
Mbupomo
0,4 %
Mosâmom
4,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3806 čtenářů.

Gorilí mládě v pražské zoo je již k vidění. Dojemné okamžiky s matkou zachytila kamera Novinek

Koktejl

Pražská zoo slaví narození gorilího mláděte. Zveřejnila první fotku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám