Hlavní obsah

Pravděpodobnost 1 ku 200 milionům. Mladému páru se narodila jednovaječná trojčata

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Yorkshire

Mladí manželé z anglického hrabství Yorkshire si nejprve mysleli, že čekají dvojčata, ale pozdější vyšetření ukázala, že jde o trojčata, a ke všemu jednovaječná. Tři malé holčičky byly krátce po narození doslova identické a s jejich rozlišením mají stále potíže i sami rodiče.

Mladému páru se narodila jednovaječná trojčataVideo: AP

 
Článek

Šestadvacetiletý James Casper dodnes neumí pořádně vyjádřit své pocity poté, co mu jeho osmadvacetiletá žena Jenni oznámila, že budou mít trojčata. Původně to totiž měla být pouze dvojčata, ale vyšetření ve dvanáctém týdnu těhotenství odhalilo, že holčičky budou nakonec tři. „Co teď budeme dělat? Jak to zvládneme? Byl jsem úplně bezradný, ale zároveň tak šťastný,“ popisuje s odstupem James.

Vyšetření ve dvacátém týdnu pak ukázalo, že trojčata budou identická. Holčičky se narodily 31. března, což bylo devět týdnů před standardním termínem, a tak musely ještě nějaký čas zůstat v péči lékařů.

Ale nyní jsou již u rodičů, a Casperovi tak mají doma pět děvčat: k desetileté Danici a čtyřleté Gabriele přibyla trojčata Harper-Gwen, Marvella a Evalynn.

Není to kluk! V americké rodině se po 138 letech narodila první holčička

Koktejl

James agentuře AP řekl, že zpočátku byly všechny tři holčičky doslova identické, ale časem už jsou vidět nějaké drobné rozdíly.

Když si je tedy hrdí rodiče dovezli z porodnice, ještě několik dnů jim nechali nemocniční rozlišovací pásky se jmény a i nyní si musejí dávat velký pozor, aby je správně rozlišili. Proto například každou usazují na stejnou konkrétní židličku, aby vždy měli přehled, která je která.

Šance menší než v loterii

Podle odborníků je pravděpodobnost početí jednovaječných trojčat velice nízká, přibližně jedna ku 200 milionům. „Je to naprosto úžasné, říkal jsem Jenni, že teď musí ještě zkusit loterii,“ září šťastný James.

V tomto světle se výhra v loterii jeví vcelku reálně. Například ve Sportce je pravděpodobnost superjackpotu jedna ku necelým sedmdesáti milionům a hlavní výhra v Eurojackpotu má pravděpodobnost jedna ku necelým 126 milionům. V obou případech tak jde o znatelně pravděpodobnější jevy, než je narození jednovaječných trojčat.

Foto: AP

Šance 1:200000000: Rodičům se narodila jednovaječná trojčata

Sestry od dětství snily o práci u policie. V osmnácti spolu vyrazily na první pochůzku

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám