Hlavní obsah

Poprvé se podařilo natočit v hlubinách děsivého černého mořského ďábla

Novinky, vps

Vědci natočili u kalifornského pobřeží rybu nazývanou black seadevil, tedy černý mořský ďábel. Jedná se o velkotlamce patřícího do řádu ďasů podle odborníků se pravděpodobně jedná o první případ, kdy se ho podařilo nafilmovat v jeho přirozeném prostředí.

BEZ KOMENTÁŘE: Vědci natočili v Pacifiku vzácnou rybuVideo: MBARI

 
Článek

Hrozivě vypadající rybu natočili minulý týden vědci z Monterey Bay Aquarium Research Institute (MBARI) v zálivu Monterey pomocí dálkově ovládané miniponorky v hloubce asi 600 metrů.

„Je to první případ, kdy jsme zachytili tuto rybu v jejím přirozeném místě výskytu,“ uvedl Bruce Robinson z MBARI a dodal, že velkotlamci patří mezi hlubinné ryby, které se podaří spatřit opravdu vzácně.

Ačkoli je vzhled velkotlamců opravdu děsivý, nejedná se o velké ryby. Jedinec zachycený na videu je velký devět centimetrů. Jedná se o samičku, které jsou výrazně větší než samečci. Je pro ně charakteristický zářící bod na dlouhém výběžku vyrůstajícím z přední části těla. Slouží k přilákání kořisti, kterou pak ryba rychle uchopí do svých velkých čelistí.

Samečci na rozdíl od samiček svítivý výběžek nemají. Aby přežili, musí brzy najít samičku a přichytit se k ní. Jejich tělo pak podle Robinsona postupně chřadne, až z něj zbyde jen kus tkáně obklopující pohlavní orgány. Samička ho na sobě pak nosí po celý zbytek života, zatímco se na ní přichycují další samečci. Robinson pro stanici KSBW uvedl, že na jedné samičce viděl hned 11 takto přichycených samečků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám