Hlavní obsah

Pomník na hrob maminky byl drahý, sedmiletá dcerka na něj vydělala prodejem limonády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Scottsboro

Americká média si všimla krásného příběhu lidské sounáležitosti, když cizí lidé pomohli sedmileté holčičce získat peníze potřebné na pomník na hrob její maminky. Prodejem limonády a s pomocí online sbírky se podařilo vybrat v přepočtu přes 350 tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Sedmiletá Emouree Johnsonová žije se svou babičkou Jennifer Bordnerovou v malém městě Scottsboro v americkém státě Alabama. A ještě donedávna tam s nimi bydlela i její zanedlouho třicetiletá maminka Karli Bordnerová. Ta však minulý měsíc odešla ráno z domova a již se nevrátila. Místo ní přijeli policisté, aby oznámili, že se Karli našla mrtvá.

Pro obě to byla obrovská rána. Karli a Emouree totiž byly podle Jennifer spíše skvělé kamarádky, než že by šlo o klasický vztah matky a dcery. Když tedy například Emouree přinesla ze školy vysvědčení se samými jedničkami, vzala ji její „nejlepší kamarádka“ na nákupy kosmetiky, kterou malá školačka viděla ve videích na internetu. Když pak Emouree po smrti maminky přinesla další vysvědčení, snažila se jí dovolat, aby se se svým úspěchem pochlubila.

Maminka s dcerkou měly dokonce i jakousi „tajnou“ říkanku: jedna, čtyři, tři, to stačí navždy. Podle babičky čísla znamenala počet písmen ve slovech věty „I love you (Miluji tě)“. To také bylo to poslední, co Emouree večer před maminčinou smrtí slyšela.

Esence kapitalismu. Hřbitov nabízí místa vedle hrobu Karla Marxe za statisíce

Koktejl

Když později Jennifer s Emouree šly na hrob Karli položit květiny, dívce bylo divné, proč je u něj jen obyčejná cedulka, zatímco ostatní hroby mají pomníky. Babička jí musela vysvětlit, že náhrobní kámen by stál přinejmenším 500 dolarů, ale že to jsou peníze, které potřebují použít jinde.

Emouree se tedy rozhodla na něj vydělat. Koupila pár citronů a před domem začala prodávat limonádu, kelímek za dolar (zhruba 24 korun). Zároveň poprosila příbuzné a známé, aby se o jejím stánku zmínili na sociálních sítích.

Chodili lidé ze širokého okolí

Odezva byla naprosto nečekaná. K Emouree začali téměř okamžitě chodit lidé ze širokého okolí, a dokonce v její prospěch někdo založil online sbírku. Lidé si nejen kupovali limonádu, ale nechávali i velkorysé „spropitné“ nebo třeba donesli čerstvé citrony.

„Nevím, odkud se všichni ti lidé vzali, ale bylo jich opravdu hodně. Najednou tu byli všichni ti úředníci z radnice, policisté, hasiči, dokonce přijeli lidé až z Tennessee,“ nestačila se divit Jennifer Bordnerová.

Během pěti dnů se tak podařilo dát dohromady kolem 15 tisíc dolarů (přes 350 tisíc korun). Ale na pomník z nich nakonec velmi pravděpodobně nepůjde ani cent. Výzvy si totiž všimla také místní firma a rozhodla se náhrobní kámen věnovat zadarmo. Všechny peníze tak babička vnučce uloží, aby je v budoucnu mohla použít například na studia.

Podle webu The Washington Post se ještě přesně neví, kdy nový pomník nahradí nedůstojnou cedulku, ale Emouree i Jennifer mají naprosto jasno, co na něm bude napsáno: Jedna, čtyři, tři, to stačí navždy.

Bezdomovec prodával kávu, úřady mu to zatrhly. Lidé se mu složili na kavárnu

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám