Hlavní obsah

Bezdomovec prodával kávu, úřady mu to zatrhly. Lidé se mu složili na kavárnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Auckland

Bezdomovec Jonathan Low je v novozélandském Aucklandu známou postavou. V centru města poblíž přístaviště totiž stává s nákupním vozíkem, jenž mu slouží jako malá kuchyňka, kde připravuje instantní kávu. Úřady mu však toto podnikání zatrhly, a tak mu pomohli lidé.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jonathan Low, přezdívaný Patchy, kdysi pro společnost Uber Eats rozvážel jídlo, ale když mu ukradli auto, dostal se do vážných existenčních potíží. Zůstal na ulici, ale snažil se alespoň nějak uživit.

V nákupním vozíku si proto zřídil malou kavárnu, kde měl mimo jiné instantní kávu, cukr nebo mléko, a kolemjdoucím na náměstí Te Komititanga prodával kelímek za 1,50 novozélandského dolaru (přibližně 21 korun), informoval server Newshub.

Nesplňoval normy

Ale jednoho dne místní úřady řekly ne. Vadilo jim, že Jonathanův stánek nesplňuje hygienické normy a další přísná nařízení vztahující se k nakládání s potravinami a jejich prodeji. V neposlední řadě pak je potřeba mít pro toto podnikání licenci, která sama o sobě něco stojí.

Pro Patchyho, jenž doslova obrací každý cent, bylo něco takového naprosto nedosažitelné. Když si postěžoval zákazníkům, rozhodli se mu pomoci. Založili na jeho podporu veřejnou sbírku, do níž během dvou týdnů přispělo kolem 450 dárců a dali dohromady přes 10 tisíc dolarů (140 tisíc korun). To by mu mělo umožnit otevřít si „kamennou“ provozovnu a pořídit si do začátku i nějaké vybavení a suroviny.

Spěchám na schůzku

„Technicky vzato jsem pořád bezdomovec, pořád spím na parkovišti, ale dělám kroky k tomu, abych rozjel nové podnikání,“ informoval Patchy nedávno na sociálních sítích. Ale nijak zvlášť to nerozváděl, protože měl naspěch.

„Jdu pozdě na schůzku s realitním agentem. Mám v merku dvě provozovny a jdu si je prohlédnout,“ upřesnil podnikavý bezdomovec a vlastně už i dnes pravděpodobně nejznámější aucklandský barista.

Z bezdomovce milionářem. Muži změnila život sázka na dostihy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám