Hlavní obsah

Pod Ještědem se narodil vzácný takin

Právo, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Sameček vzácného takina zlatého se narodil v úterý ráno v liberecké zoologické zahradě. Jde vůbec o první odchov mláděte tohoto druhu v Evropě, protože takini zlatí kromě zoo pod Ještědem žijí už pouze v mateřské Číně. Liberečtí chovatelé přitom do poslední chvíle vůbec neměli jistotu, že by jejich čtyřletá takinka Eva byla březí.

Foto: FN Plzeň

Gynekologicko-porodnická klinika společně s Neonatologickým oddělením přivádí na svět ročně více jak 3300 dětí.

Článek

"Dalo by se říct, že to pro nás bylo trochu překvapení. Březostí takinky jsme si byli jistí tak na padesát procent, projevovala se totiž jen tím, že často polehávala. A odchytit ji a vyšetřit jsme nemohli," líčila mluvčí liberecké zoo Lada Sedláčková.

Páření takinů podle ní proběhlo od 19. do 28. října loňského roku a od té doby museli zoologové jen s napětím čekat. 

Zatím nemá jméno

Deset a půl kilogramů vážící pořízek už prošel během úterka řadou vyšetření a očkování.

"Už dnes probíhala očkování, čipování a ošetření pupíku. Pár dní teď ještě bude mládě trávit na ubikaci, pak jej podle počasí budeme postupně pouštět do výběhu. Je možné, že by ho už o nastávajícím prodlouženém svátečním víkendu mohli návštěvníci zoo spatřit. Jméno zatím nemáme a uvidíme, jestli mládě pojmenujeme sami, nebo to necháme na lidech v nějaké soutěži," podotkla Sedláčková.

Díky podobné soutěži přitom biblická jména Adam a Eva získali loni oba jeho rodiče nebo v minulosti i mláďata libereckých bílých tygrů.

Párek zlatých sudokopytníků, zjevem připomínajících něco mezi kamzíkem, kozou a skotem, byl do liberecké zoo přivezen v srpnu 2002 ze zahrady v čínském Pekingu, samec je přitom ještě o rok mladší než samice.

V samotné Číně, kde jich v zoo přežívá necelá stovka a v horách 4 tisíce metrů nad mořem pak neznámé množství, se takini obvykle dočkají potomků až ve svých pěti letech. Už před dvěma lety ale liberečtí chovatelé předpokládali, že odlišné klima by mohlo sehrát svou roli a odchov urychlit. Takin zlatý je zařazen na červenou listinu ohrožených zvířat.

Související články

Čínští takini dostali biblická jména

Párek vzácných takinů zlatých, které od loňského srpna jako jediná na světě vyjma mateřské Číny chová liberecká zoologická zahrada, se od soboty pyšní...

V Liberci mají bílé velbloudě

Bílý sameček velblouda dvouhrbého se narodil v pátek ráno v liberecké zoologické zahradě. Zoo pod Ještědem tak letos zažívá pravé rodičovské žně, protože...

Výběr článků

Načítám