Hlavní obsah

Čínští takini dostali biblická jména

Novinky, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Párek vzácných takinů zlatých, které od loňského srpna jako jediná na světě vyjma mateřské Číny chová liberecká zoologická zahrada, se od soboty pyšní biblickými jmény Adam a Eva. Chovatelé tím zvířatům dávají jasně najevo, co od nich do budoucna očekávají: potomky, jež položí základy prvního nečínského chovu takinů.

Foto: Zbyněk Hobza
Článek

"Tato zvířata se musí rozmnožovat, a protože u lidí to trochu vázne, ať jsou jim takini příkladem," vysvětlila symboliku Ludmila Amchová, která jména v rámci divácké soutěže liberecké regionální televize vymyslela. Mezi dalšímí náměty přitom byli například Hurvínek a Mánička či Golding a Goldinka.

ZOO si ale bude muset na mláďata takinů ještě chvíli počkat. V Číně se totiž zvířata začínají rozmnožovat až zhruba v pěti letech, libereckému páru jsou přitom jen dva a tři roky. Své by ale mohly sehrát odlišné klimatické podmínky, takže chovatelé doufají, že si zvířata o něco pospíší.

"Takiny znal do loňska svět vlastně jen z několika fotografií, nikdo je nikdy neviděl živé. Když jsem je poprvé v roce 2000 při návštěvě Číny spatřil, řekl jsem si, že je musíme mít. Když jsme je loni získali, bylo to vůbec poprvé, kdy opustily asijský kontinent. Léta se o ně snažily světové zoologické zahrady a já doufám, že u nás se budou rozmnožovat v rámci záchovného projektu," řekl ředitel liberecké ZOO Josef Janeček.

Kmotry takinů se staly místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) a poslanec Tomáš Hasil (ODS). Křtiny ale probíhaly velmi symbolicky, protože takiny nebylo možné dovléci až na pódium. Váží totiž už asi 200 kilogramů a nadto jsou velmi bojovní.

Ve volné přírodě takini, kteří patří na červenou listinu ohrožených druhů, obývají střední Čínu ve výškách asi 4 a půl tisíce metrů nad mořem, nikdo ale neví v jakém počtu; v čínských zoologických zahradách jich přežívá necelá stovka.

Reklama

Výběr článků

Načítám