Hlavní obsah

V Liberci mají bílé velbloudě

Právo, Ivan Langr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LIBEREC

Bílý sameček velblouda dvouhrbého se narodil v pátek ráno v liberecké zoologické zahradě. Zoo pod Ještědem tak letos zažívá pravé rodičovské žně, protože velbloudě je od ledna už jejím čtrnáctým potomkem. O víkendu přitom zahrada očekává další dvě mláďata. Právu to řekla mluvčí zoo Lada Sedláčková.

Foto: Jana Slováková

Výstava Klauzury 2014 uměleckých děl studentů SŠPU Hodonín

Článek

"Mládě pětileté matky Galicie a 15letého otce Claudia je ještě celé mokré, narodilo se totiž před chvílí, takže u něj ještě ani nebyl veterinář. Váží asi 30 kilogramů, do výšky má kolem metru a zatím je celé bílé po matce. Naše stádo velbloudů je nyní pětičlenné, už 2. března se nám ještě narodil sameček Giacomo, který už skotačí venku," líčila Právu v pátek krátce před osmou ráno Sedláčková.

Podle ní teď čeká bílé velbloudě několikadenní karanténa a pak první opatrné krůčky na dvorku. "Minimálně do neděle bude doma, pak uvidíme podle počasí, kdy vyrazí ven. Musí se ale zpočátku dávkovat opatrně, mládě se na světě teprve rozkoukává," dodala mluvčí.

K velblouděti by se o víkendu možná měli ještě přidat i malý tučňák Humboldtův a orel bělohlavý, z jejichž vajíček se již ozývá úpěnlivé pípání. "Za poslední týden se nám přitom kromě velblouda narodili dva tučňáci, mládě orla bělohlavého a mládě orla mořského. Začíná být poměrně teplo, takže je možné, že si pospíší i další zvířata," podotkla Sedláčková.

Související témata:

Výběr článků

Načítám