Hlavní obsah

Pijte méně čaje, vyzvala občany pákistánská vláda

Pákistánská vláda vyzvala obyvatele země, aby pili méně čaje, a pomohli tak národnímu rozpočtu. „Vyzývám národ, aby snížil spotřebu čaje o jeden až dva šálky, protože čaj dovážíme na dluh,“ řekl podle pákistánských médií ministr vnitra Ahsan Ikbál. Kvůli nízkým devizovým rezervám země, které v současné době vystačí na méně než dva měsíce veškerého dovozu, potřebuje Pákistán naléhavě šetřit, informovala stanice BBC. Pákistán je největším světovým dovozcem čaje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Netradiční výzvu přednesl ministr vnitra Ahsan Ikbál. „Vyzývám národ, aby snížil spotřebu čaje o jeden až dva šálky, protože čaj dovážíme na dluh,“ řekl pákistánským médiím.

Jen za loňský rok nakoupila země čaj za více než 600 milionů dolarů (14,1 miliardy korun). Popíjení menšího počtu šálků denně pomůže podle Ikbála snížit vysoké účty Pákistánu za dovoz.

V Pákistánu se rozlomil ledovec, zřítil se historický most

Evropa

Obchodníci by podle něj také mohli zavřít své stánky na trzích již ve 20:30, aby ušetřili elektrickou energii.

Ministrova výzva zazněla v době, kdy pákistánské devizové rezervy nadále rychle klesají. Zhoršující se situace vytváří tlak na vládu, aby snížila vysoké náklady na dovoz a udržela finanční prostředky co nejvíce v zemi.

Žádost o omezení pití čaje se v Pákistánu rychle rozšířila také na sociálních sítích. Podle on-line reakcí ale mnozí pochybují, že vážné finanční problémy země lze vyřešit pouhým vyřazením čaje z pitného režimu Pákistánců.

Pákistán se topí v hospodářské krizi

Pákistánské devizové rezervy klesly z únorových přibližně 16 miliard dolarů (378 miliard korun) na méně než deset miliard dolarů (236 miliard korun) v prvním červnovém týdnu, což stačí na pokrytí veškerých provozních nákladů ani ne na dva měsíce.

Minulý měsíc úředníci v Karáčí omezili dovoz některého postradatelného luxusního zboží v rámci snahy o ochranu finančních prostředků.

Odmítli dát pákistánským policistům burgery zdarma, druhý den je zatkli

Koktejl

Pákistánská hospodářská krize je velkou zkouškou pro vládu Šahbáze Šarífa, který nahradil ve funkci premiéra Imrana Chána, jemuž parlament v dubnu vyjádřil nedůvěru.

Krátce po složení přísahy obvinil Šaríf odstupující vládu ze špatného ekonomického řízení země a prohlásil, že navrácení ekonomiky do správných kolejí bude pro jeho vládu velkou výzvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám